Politiek

Woede over mega windmolens in Dinteloord: 'Ze worden hoger dan de Euromast'

In het dorp Dinteloord staan straks vier windmolens van wel 215 meter hoog. Ondanks dat 1400 bewoners en een meerderheid in de gemeenteraad tegen zijn, komen de molens er toch.

De provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Steenbergen, waar Dinteloord onder valt, namelijk buitenspel gezet door haar bevoegdheid in te trekken.

Frits van Hoorn van het comité ‘Dinteloord tegen Megamolens’ is woedend: “De provincie is van plan de windmolens op minder dan 1000 meter van ons dorp te plaatsen. Wij willen er niet nog meer, we hebben er al genoeg.”

Windmolens hoger dan de Euromast

De plannen voor Dinteloord liggen er al sinds 2011. De bedoeling is dat een aantal van de bestaande molens worden vervangen, maar er komen ook twee nieuwe turbines bij. Die komen veel dichter bij het dorp te staan.

Het grootste probleem hebben de bewoners echter met de hoogte. De huidige molens zijn 77 meter hoog, de nieuwe worden maar liefst 215 meter hoog. Ter vergelijking: de Euromast in Rotterdam heeft een lengte van 185 meter.

‘Dictatoriale trekjes provincie’

Het provinciebestuur besloot in september om de bevoegdheid van de gemeente Steenbergen per direct in te trekken, omdat de gemeente een afspraak uit 2011 niet na zou zijn gekomen. Volgens de provincie moest Steenbergen op tijd voor voldoende windenergie zorgen.

Lees ook: Gallië in windmolenland: dit dorp strijdt al 7 jaar tegen de komst van een windpark

Wethouder Wilma Baartmans, die over de energietransitie gaat, is het totaal niet eens met deze drastische beslissing: “We waren nog bezig met een gemeentelijk plan, maar nu wordt er zonder overleg ineens besloten dat ze onze bevoegdheid afnemen. Het provinciebestuur vertoont dictatoriale trekjes.”

Laatste optie: naar de rechter

Aankomende vrijdag praten de Provinciale Staten nog een keer praten over het plan. Een meerderheid is voor en dus lijken de windmolens in Dinteloord er gewoon te komen. De inwoners hebben nog één laatste optie: een rechtszaak aanspannen bij de Raad van State.

Lees ook: Bezwaar maken tegen windmolenparken vrijwel zinloos

De kans dat ze op deze manier de mega windmolens in hun dorp kunnen tegenhouden, is wel erg klein. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat bezwaar maken tegen de komst van windmolenparken vrijwel zinloos is.