Politiek

Gallië in windmolenland: dit dorp strijdt al 7 jaar tegen de komst van een windpark

”We zijn het afvoerputje van de gemeente”, zegt Roland Radstraake, bestuurslid van Stichting Tegenwind. ”Al die dingen zijn echt een vervuiling van ons prachtige Achterhoekse coulissenlandschap.”

Het Gelderse Netterden is in de afgelopen jaren bijna omsloten door windmolens. Het begon aan de andere kant van de Duitse grens waar bewoners in rap tempo reusachtige windturbines zagen verrijzen. Nu staan er in het dorp zelf zes en in de omliggende omgeving nog eens ruim twintig.

Strijd kost tot nu toe 170.000 euro

”De bedoeling is dat er nog negen bij worden geplaatst in windpark Den Tol, maar dat laten wij ons niet zomaar gebeuren”, zegt Radstraake. De bewoners hebben inmiddels al 170.00 euro in het juridische proces tegen het windpark gestopt, maar nog steeds weten ze niet zeker dat het park er ook echt niet komt.

Lees ook: Komt er een windmolenpark bij jou in de buurt? Bezwaar maken heeft geen zin 

”We houden ons nu vast aan een laatste strohalm. We zijn al sinds 2013 aan het procederen en hebben tot nu toe alleen gelijk gekregen op basis van de flora en fauna wet.” Netteren ligt namelijk in een gebied waar jaarlijks vele ganzen overtrekken en de rechter bepaalde daarom dat er opnieuw naar de vergunning moet worden gekeken.

“De windmolens maken 200 slachtoffers per jaar”

”Zo’n 200 vogels per jaar zouden slachtoffer kunnen worden van de windmolens en in die flora en fauna wet staat daarom dat de turbines in die periode uitgezet zouden moeten worden. We hopen dan dat de uitbaters van het park het niet interessant meer vinden om te bouwen, omdat ze inkomsten mislopen.”

Maar als de vergunning opnieuw goedgekeurd wordt zonder de aanpassing, dan lijken er geen mogelijkheden voor Netterden over te blijven. ”Zelfs dan gaan we opnieuw in alle vergunningen en bestemmingsplannen zoeken tot we een punt vinden om opnieuw op te kunnen procederen. Onze advocaat is inmiddels windmolenspecialist, dus we vinden wel wat. We geven de strijd nog lang niet op.”

Alleen met een advocaat maak je kans

Sanne heeft net een nieuw wetenschappelijk onderzoeksartikel ingediend waarin ze heeft gekeken naar de mogelijkheden die burgers hebben als ze bezwaar willen maken tegen windmolenparken.

”De enige mogelijkheid die burgers hebben is een advocaat in de arm nemen die details onder de loep neemt, in alle andere gevallen is het kansloos. Maar niet iedereen heeft daar de middelen voor, dus staat er een windmolen gepland in jouw achtertuin, dan komt ‘ie er.”