Gezondheid

Wietplanten Jan en Jannie weggeknipt tijdens winkelen: 'Dit is gewoon inbraak'

Jan (73) en Jannie (68) wisten dat hun medicinale wietplanten wellicht zouden worden weggehaald uit hun tuin. Maar in plaats van dat er iemand netjes aan de deur kwam, bleken de planten ineens afgeknipt terwijl het stel naar de supermarkt was.

“Jannie en ik waren vanochtend even weg en toen zag onze buurman ineens dat de planten waren afgeknipt”, vertelt Jan huilend aan Hart van Nederland. “Toen ik de politie belde om aangifte te doen, vertelde ze dat de politie zelf de planten heeft verwijderd.”

Wietplanten wondermiddel tegen psoriasis

De twee grote wietplanten gebruikte Jan om de huidziekte van zijn vrouw te behandelen. Jannie lijdt aan de ziekte psoriasis, met een schilferende, jeukende en rode huid tot gevolg. Het echtpaar zocht tijden lang naar een werkende remedie en vonden deze uiteindelijk in wietolie. “Het is geen chemisch spul en hierdoor wordt mijn huid een stuk rustiger”, zei Jannie over de planten.

Lees ook: Medicinale wiet afgepakt van Jan (73) en Jannie (68): ‘We worden weggezet als misdadigers’

Maar een anonieme tip aan de politie gooide roet in het eten. De planten moesten weg. Zelfs de burgemeester kon niks betekenen voor de twee. Hoewel je in Nederland niet vervolgd kunt worden voor het telen van vijf hennepplanten of minder, is het wel bij wet verboden. En dus kan de politie optreden.

‘Inbraak’

Toen Jan erachter kwam dat de politie tijdens hun afwezigheid de planten had weggeknipt, was hij woest. “Ik heb toen gezegd dat ze zich kapot moeten schamen. Als reactie kreeg ik dat ik op mijn woorden moet passen.”

Jan is nu ten einde raad. “Ik ben helemaal ontdaan en verdrietig. Dit is gewoon inbraak.”

Misdadigers

De kans is groot dat ze nu op zoek moet naar een ander middel. Jan snapt er niets van. “Wat doen we nou verkeerd? We krijgen nooit klachten uit de buurt en de wiet is puur voor medicinaal gebruik. We worden weggezet als misdadigers.”