Opmerkelijk

Medicinale wiet afgepakt van Jan (73) en Jannie (68): 'We worden weggezet als misdadigers'

Al jaren hebben Jan (73) en Jannie (68) uit Hasselt twee grote wietplanten in hun tuin staan. Met de wietolie die ze daarvan maken, behandelt Jan de huidziekte van zijn vrouw. Maar na een anonieme melding gaat de politie de planten binnenkort verwijderen.

“Het is zo krom als het maar kan”, zegt Jannie tegen Hart van Nederland. Ze lijdt aan de ziekte psoriasis, met een schilferende, jeukende en rode huid tot gevolg. Na een lange zoektocht naar een geschikt medicijn, kwam ze uit bij wietolie. “Het is geen chemisch spul en hierdoor wordt mijn huid een stuk rustiger.”

De kans is groot dat ze nu op zoek moet naar een ander middel. De politie kreeg onlangs een anoniem telefoontje en zal de planten in beslag nemen. Jan snapt daar niets van. “Wat doen we nou verkeerd? We krijgen nooit klachten uit de buurt en de wiet is puur voor medicinaal gebruik. We worden weggezet als misdadigers.”

‘Anonieme melding is pure pesterij’

Jan en Jannie hebben contact gehad met de burgemeester, maar die zegt dat hij niets kan doen. Hoewel je in Nederland niet vervolgd kunt worden voor het telen van vijf hennepplanten of minder, is het wel bij wet verboden. En dus kan de politie optreden.

Ook de buurtgenoten van het echtpaar begrijpen niets van de gang van zaken. Jan vertelt dat verschillende mensen al hebben aangeboden om de wietplanten over te nemen. “Maar dat gaat niet, als ik daar de schop in zet, zijn de planten zo dood.” Hij ziet het ook niet zitten om naar de coffeeshop te gaan en volgens zijn vrouw Jannie bevatten andere wietolies vaak chemische stoffen.

Maar als de politie de planten meeneemt, zullen ze toch op zoek moeten naar een andere oplossing. Jan: “Over vier weken had ik weer nieuwe olie kunnen maken, waar we dan een jaar mee hadden kunnen doen. Dat anonieme telefoontje is pure pesterij”.