Politiek

Ook vreugdevuur in Scheveningen komt er niet: geen vergunning voor organisatie

Al drie dagen staat Duindorp in brand. Het grote vreugdevuur dat het stadsdeel jaarlijks organiseert op Oudjaarsdag gaat dit jaar niet door. Vandaag besliste de Haagse gemeenteraad dat het vreugdevuur in Scheveningen ook niet door mag gaan.

De vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp staan ter discussie sinds het vorig jaar hopeloos misging. De brandstapels bleken te hoog en bovendien bleken er vaten met diesel te zijn gebruikt om te zorgen voor hoger vuur. Tijdens de nacht van de jaarwisseling ging Scheveningen gebukt onder een vonkenregen.

Lees ook: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Er kwamen ruim 260 schademeldingen binnen bij de gemeente. Na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen Nieuwjaarsnacht moest burgemeester Pauline Krikke opstappen.

Vergunning voor vreugdevuren

Sindsdien staat de toekomst van de vreugdevuren op losse schroeven. Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag besloot eerder al dat de brandstapels dit jaar slechts tien meter hoog mochten zijn. Eerder gaf de organisatie van het vreugdevuur in Duindorp aan een vergunning te gaan aanvragen. Uiteindelijk besloot de organisatie het festijn alsnog te schrappen, omdat het niet mogelijk bleek een verzekering af te sluiten voor het evenement.

Lees ook: Chaos en vernielingen na afblazen vreugdevuur

Dat leidde tot een storm van kritiek vanuit de bewoners van Duindorp. Sinds dit weekend gaat Scheveningen gebukt onder rellen, brandjes en vernielingen. Er werden tot nu toe al 26 personen aangehouden, waaronder ook minderjarigen. Amateurhistoricus Evert de Niet vertelde Hart van Nederland eerder al: “Als de gereguleerde vuren niet doorgaan dan is het logisch dat er onrust ontstaat in de wijk.”

Kinderdagverblijf Grote Beer in de Haagse wijk Duindorp gaat dinsdag eerder dicht in verband met de onrust in de wijk. “De veiligheid van de kinderen staat altijd voorop, we willen geen enkel risico nemen”, aldus een woordvoerster van Triodus Kinderopvang, waar Grote Beer onder valt. Ze benadrukt dat het een voorzorgsmaatregel betreft. “Er is voor deze beslissing geen andere aanleiding dan de hoog opgelopen spanningen in Duindorp.”

Geschiedenis vreugdevuur in Scheveningen

De vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen zijn er niet voor niets. Ze zijn ontstaan uit de jaarlijkse kerstbomenverbrandingen in diverse wijken van Den Haag, waarbij het doel was om de grootste fik te maken met jouw buurt. De verbrandingen mondden vaak uit in vernielingen en vechtpartijen, waardoor de gemeente uiteindelijk besloot de vuurtjes te verbieden.

Om de burgers tegemoet te komen werden de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen in het leven geroepen. Ook hier draaide het om het bouwen van de grootste stapel en de hoogste vlammenzee. Zowel de Duindorpers als de Scheveningers probeerden het grootste en mooiste vuur te bouwen. Een strijd die in de jaarwisseling van 2018 op 2019 uit de hand liep.

Reactie organisatie

De organisatie van het vreugdevuur in Scheveningen heeft een statement geplaatst op Facebook:

“Ondanks onze bloed, zweet en tranen van de afgelopen tijd is onze vergunningaanvraag afgewezen door gemeente Den Haag. […] Het niet doorgaan van het vreugdevuur is voor veel mensen een groot gemis. Iets wat is uitgegroeid tot een groot nieuwjaarsevenement met een grote saamhorigheid onder de bewoners van Scheveningen is dit jaar voor ons gevoel afgepakt. Het vreugdevuur was een manier van leven wat voor veel mensen de belangrijkste periode was in het jaar. Bij deze hopen wij dat onze achterban een plekje kan vinden voor dit grote gemis en dat zij alsnog kunnen genieten van de feestdagen.[…] Wij blijven echter strijdbaar om volgend jaar wel een vergunning te verkrijgen voor deze unieke en mooie traditie, waardoor wij editie 2020-2021 kunnen realiseren met ons geliefde vreugdevuur!”