Politiek

Chaos na afblazen vreugdevuur Duindorp: ‘Het is een stukkie cultuur’

De branden, vernielingen en het herrieschoppen in Duindorp dit weekend zijn een logisch gevolg van het afblazen van het vreugdevuur op Oudjaarsavond. Dit zegt oud-bewoner van de wijk en amateurhistoricus Evert de Niet. “Als de gereguleerde vuren niet doorgaan dan is het logisch dat er onrust ontstaat in de wijk.”

Dertien mensen zijn zondagavond aangehouden door de politie nadat er voor de tweede avond op rij rellen ontstonden in de wijk Duindorp. Er werd onder andere een bushalte vernield en er werden containers en bankjes in brand gestoken.

“Mijn dochter woont nog steeds in Duindorp dus ook zij maakt mee dat het nog regelmatig onrustig is. Maar de onrust dit weekend is natuurlijk een gevolg van het afblazen van het vreugdevuur.” Evert keurt het zeker niet goed, maar zegt dit wel aan te hebben zien komen. “Het is een stukkie cultuur en als je dat mensen afneemt en geen alternatief biedt dan kun je dit verwachten.”

Vreugdevuren klein begonnen

De vreugdevuren zijn ooit begonnen als initiatief van bewoners aan het eind van elke straat in verschillende wijken in Den Haag. In de jaren negentig is besloten om dit te reguleren en te verplaatsen naar het strand.

“Die kleine vuurtjes hadden natuurlijk ook wel iets, maar het zorgde ook voor veel incidenten. Met het reguleren ging iedereen massaal naar de stranden en hier waren de bewoners blij mee. Zo keerde de rust weer terug in de buurt.”

Duindorp vs Scheveningen

Maar door de vonkenregen die ontstond bij het vreugdevuur in Scheveningen vorig jaar, is het voor de organisatie van de vreugdevuren bijna onmogelijk geworden om de traditie dit jaar door te laten gaan. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en hierdoor zijn er nieuwe voorwaarden gesteld voor het afgeven van een vergunning voor de vuren in Duindorp en op Scheveningen.

“En hier kunnen ze gewoon niet aan voldoen. De premie voor de schadeverzekering die vereist wordt is niet te betalen voor de organisatie. Hoe gaan ze tienduizend euro bij elkaar krijgen? De gemeente zou dit gewoon moeten betalen, want die vuren zijn er om de chaos die dit weekend is ontstaan, te voorkomen.”

Dinsdag wordt er besloten of het vreugdevuur van Scheveningen wel doorgaat.