Politiek

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op, zo maakte ze zondag bekend in een videoverklaring op Instagram. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Toen trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren. Vanuit de gemeenteraad werd er al geroepen om haar aftreden.

“Het zal niemand zijn ontgaan dat ik zelf ook onder vuur lig”, aldus Krikke. “Het aanstaande debat over het rapport wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren.” Ze vervolgt: “Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest”, aldus Krikke in de verklaring. Ze zei dat de beslissing haar zwaar viel, maar dat ze ze de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg wil zitten.

Lees ook: Krikke overtuigd dat vreugdevuren veilig waren

Krikke is sinds maart 2017 burgemeester. Het is niet de eerste keer dat ze in Den Haag onder vuur lag. Vorig jaar moest ze door het stof na een steekpartij op Bevrijdingsdag. Een Syriër stak drie willekeurige mensen op straat neer. Hij kreeg daar later tbs voor. Krikke zei kort na de steekpartij dat de dader bekendstond als verwarde man en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen van de Syriër. Een motie van wantrouwen tegen Krikke kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad.

Lees ook: Onderzoek naar vreugdevuren na vonkenregen Scheveningen

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, gaat vanaf begin deze week op zoek naar een waarnemend burgemeester voor Den Haag. Dat zegt een woordvoerder van de commissaris in reactie op het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

“Begin deze week zullen er afspraken gemaakt worden met de fractievoorzitters van de gemeenteraad om hierover overleg te hebben. Die gesprekken vinden dan plaats op het Provinciehuis in Den Haag.”

Voordat een waarnemend burgemeester benoemd wordt, beslist het college wie tot die tijd lopende taken van de burgemeester waarneemt. Hierover is zondagavond een collegevergadering belegd. Normaal gesproken worden deze taken neergelegd bij een loco burgemeester.

Boudewijn Revis opvolger?

Wethouder Boudewijn Revis (VVD) geldt als meest logische kandidaat, omdat hij tweede locoburgemeester is. Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is weliswaar eerste locoburgemeester, maar hij trok zich vorige week tijdelijk terug als wethouder. Tegen hem is een justitieel onderzoek gaande omdat hij mogelijk bevriende ondernemers heeft geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij.

Revis is wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen.

Wat Vindt Nederland?

In januari en begin oktober vroegen we aan ons Wat Vindt Nederland-panel of Krikke moest opstappen na her kritische rapport over het uit de hand gelopen vreugdevuur.

In januari vond 54 procent van de deelnemers dat burgemeester Krikke moest opstappen. In oktober stelden we de vraag opnieuw en toen vond maar liefst 60 procent van de Nederlanders dat Krikke weg moest. Een kwart van de deelnemers vindt dat de burgemeester gewoon kan blijven zitten.

Lees ook: Haagse burgemeester Krikke moet opstappen, vinden steeds meer Nederlanders

Het vreugdevuur in Scheveningen kon wel rekenen op steun. 58 procent van de Nederlanders vond dat vreugdevuren gewoon door moeten gaan, als ze maar goed gereguleerd zijn. Bijna 20 procent vond dat vreugdevuren door kunnen gaan als ze maar door de gemeente gebouwd worden.

Bijna een kwart van de deelnemers was overigens voor een verbod op vreugdevuren.

ANP/redactie