Politiek

Haagse burgemeester Krikke moet opstappen, vinden steeds meer Nederlanders

De steun voor de Haagse burgemeester Krikke neemt af onder de bevolking, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Krikke ligt onder vuur na een kritisch rapport over het vreugdevuur rond de jaarwisseling.

Toen liep het aansteken van de brandstapel op het strand van Scheveningen uit de hand. Een enorme vonkenregen trok richting een woonwijk. Forse schade aan straten, huizen en auto’s was het gevolg. De brandweer moest flink aan de slag om erger te voorkomen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was het vreugdevuur te hoog en zijn vaten diesel gebruikt, terwijl dit tegen de afspraken was. De gemeente had strenger moeten optreden en afspraken beter moeten vastleggen, staat in het rapport.

Krikke verliest steun

In januari vond 54 procent van de deelnemers aan Wat vindt Nederland? dat burgemeester Krikke moest opstappen. Donderdag heeft Hart van Nederland dit onderzoek herhaald. Nu vindt 60 procent van de Nederlanders dat Krikke weg moet. Een kwart van de deelnemers vindt dat de burgemeester gewoon kan blijven zitten.

Vreugdevuur moet door

Het vreugdevuur in Scheveningen kan rekenen op steun. 58 procent van de Nederlanders vindt dat vreugdevuren gewoon door moeten gaan, als ze maar goed gereguleerd zijn. Bijna 20 procent vindt dat vreugdevuren door kunnen gaan als ze maar door de gemeente gebouwd worden.

Bijna een kwart van de deelnemers aan Wat vindt Nederland? is voor een verbod op vreugdevuren.