112

VIDEO: Vuurwerkbom ontploft onder ME-bus in Duindorp

In Duindorp heeft een groep jongeren een een zwaar vuurwerk gegooid naar de politie. De vuurwerkbom ontplofte onder een ME-bus, waar op dat moment zeven agenten inzaten.

Het incident gebeurde vorige week dinsdag tijdens ongeregeldheden in Duindorp. Inwoners daar zijn boos over het schrappen van de vreugdevuren door de gemeente Den Haag.

Rond tien uur ‘s avonds rent een groep jongeren de Pluvierstraat in. Vanuit de groep gooit iemand zwaar vuurwerk gegooid in de richting van een ME-bus. Een politiehelikopter filmt het voorval vanuit de lucht. Op de beelden, die donderdag door de politie zijn vrijgegeven, is te zien hoe de vuurwerkbom richting de ME-bus rolt.

Twee explosies

Onder de bus komt de vuurwerkbom tot ontploffing. Kort na de eerste explosie, volgt nog een tweede explosie. De groep jongeren rent op dat moment weg. De bus raakte door het vuurwerk zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond, maar agenten die in de bus zaten hadden door de explosies wel last van hun oren. Een van hen deed aangifte, waarna de politie een onderzoek is gestart.

Lees ook: Zo bereiden politie en brandweer zich voor op Oud en Nieuw in Den Haag

Politiechef Paul van Musscher schrijft in een reactie dat met het gooien van een vuurwerkbom naar agenten een grens wordt overschreden. “Dit had meerdere politiemensen ernstig kunnen verwonden of erger. Mensen die zich inzetten voor de veiligheid in onze maatschappij. Die niets anders doen dan hun werk”, aldus Musscher.

‘Dit is geen kattenkwaad’

Volgens burgemeester Johan Remkes van Den Haag had het heel anders kunnen aflopen. “Als het een personenauto was geweest, dan was er niets van overgebleven”, zegt Remkes. “Dit is geen kattenkwaad. Dit is levensgevaarlijk voor de omstanders, voor de inzittenden en voor de daders zelf.”

Lees ook: Opnieuw onrustige dag in Den Haag, negentien tieners opgepakt

Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar de politie stelt alles in het werk om de daders te pakken. “Ik roep iedereen op te stoppen met dit geweld, te stoppen met het gooien van dit soort vuurwerkbommen”, zegt politiechef Paul van Musscher. “Besef dat niet alleen onze politiemensen hierdoor gevaar lopen. Bedenk wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld uw zoon dit soort vuurwerk onder zijn bed heeft liggen en het gaat fout. Wat als dit vuurwerk voortijdig afgaat in een groep mensen? De gevolgen zijn niet te overzien.”