Gezondheid

Veehouders willen niet nog meer milieuregels: 'Dit is echt totaal onmogelijk'

Woedend zijn ze. Veehouders Henk en Lisette van Oosterhout zijn alle regels in de agrarische sector helemaal zat. Door de huidige stikstofcrisis krijgen ze nog meer tegenslag. Volgens het advies van oud-minister Remkes zou de veestapel in Nederland drastisch moeten worden verkleind.

“Het is een woud van regels waar je eigenlijk niet meer uitkomt”, zegt Henk van Oosterhout gefrustreerd. “Weer wordt door jan en alleman met de beschuldigende vinger naar ons gewezen, terwijl iedereen z’n eigen broek op moet houden. Wij hebben de laatste twintig jaar 65 procent reductie van ammoniakuitstoot bewerkstelligd. Er is geen enkele sector in Nederland die hetzelfde heeft gedaan”, meent Lisette van Oosterhout.

Lees ook: Noodmaatregelen om stikstofuitstoot te beperken; maximum snelheid omlaag is het advies

Veehouderij gesaneerd

Oud-minister Johan Remkes deed onderzoek naar het stikstofprobleem in Nederland. Woensdag kwam hij met verschillende adviezen voor het terugdringen van stikstof in Nederland. Zo zou de maximum snelheid omlaag moeten, moet de bouw worden verduurzaamd en de veehouderij moet worden gesaneerd. Veel boeren zijn van mening dat ze al veel doen om het stikstof terug te dringen. De boeren moeten al voldoen aan veel milieuregels.

Lees ook: Verlagen maximum snelheid ‘geen taboe’, ergernis in coalitie over stikstofprobleem

Boeren naar Binnenhof

Henk is het dan ook zat: “Als je al ziet dat je voor 2023 je stal aan moet passen en dan komt er iemand die roept dat de helft van de veestapel van Nederland weg moet. Dat kan helemaal niet! Dat is echt totaal onmogelijk.”

Dinsdag gaan een aantal boeren op de trekker naar het Binnenhof om te protesteren tegen de strenge stikstofregels die ze de afgelopen tijd opgelegd hebben gekregen.