Politiek

Noodmaatregelen om stikstofuitstoot te beperken; maximumsnelheid omlaag is het advies

Minder hard rijden op de snelweg in de buurt van natuurgebieden en het verkleinen van de veestapel zijn de eerste noodmaatregelen die Nederland moet nemen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat adviseert een speciaal ingestelde commissie woensdag.

De adviescommissie, onder leiding van oud-minister Johan Remkes, werd gevraagd onderzoek te doen na een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde in mei dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese richtlijnen.

Volgens de rechter worden speciale natuurgebieden in ons land niet goed beschermd tegen de schadelijke gevolgen van stikstof. Het stikstofoverschot heeft namelijk een groot negatief effect op kwetsbare natuur. De bodem verzuurt, plantensoorten verdwijnen en de biodiversiteit neemt af.

18.000 projecten stilgelegd

De gevolgen van de uitspraak zijn groot: meer dan 18.000 projecten zijn inmiddels stilgelegd. Het gaat dan onder meer om het aanleggen van wegen en bouwen van huizen. Ook is de geplande opening van Lelystad Airport uitgesteld, staat de Formule 1 in Zandvoort onder druk en zijn weguitbreidingen en woningbouw onzeker.

Lees ook: Stikstofclub stapt naar rechter om Formule 1 in Zandvoort

Grote haast is dan ook geboden. Onder het mom dat ‘niet alles kan’ adviseert de commissie het kabinet snel maatregelen te nemen die de stikstofuitstoot op korte termijn vermindert in de buurt van beschermde natuurgebieden.

Kijk hier naar de adviezen van Remkes:

Iedere sector die stikstof uitstoot, moet van de commissie een evenwichtige bijdrage leveren. Toch lijken de lucht- en scheepvaart voorlopig buiten schot te blijven. Van de industrie moet eerst in kaart worden gebracht hoe groot de uitstoot is.

Natuurgebieden verbeteren

De bouwsector wordt opgeroepen ‘natuurinclusiever’ te bouwen. Door materialen beter te gebruiken en innovatieve technieken in te zetten, zou de uitstoot naar beneden moeten kunnen.

Naast het verminderen van de stikstofuitstoot moet de overheid ook snel werk maken van het aantoonbaar herstellen en verbeteren van kwetsbare natuur.

Lees ook: D66 wil halvering varkens en kippen om stikstofuitstoot te verminderen

De voorgestelde noodmaatregelen hoeven niet per se permanent te worden, benadrukt het advies. De commissie hoopt voor de zomer van volgend jaar met een tweede rapport te komen, waarin wordt gekeken naar oplossingen voor de lange termijn.

Foto: ANP