Politiek

Verlagen maximumsnelheid 'geen taboe', ergernis in coalitie over stikstofprobleem

De maximale snelheid op de snelwegen omlaag brengen naar 100 kilometer per uur om de stikstofuitstoot te verlagen, is geen taboe voor de coalitiepartijen. “Niks is uitgesloten,” aldus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Woensdag komt de Commissie Remkes met een advies over hoe het stikstofprobleem moet worden aangepakt. Dat is nodig omdat veel projecten op het spel staan na een negatieve uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid van de overheid. Het AD meldde zaterdag dat een van de mogelijke maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen de verlaging van de maximumsnelheid is. VVD en CDA willen nog niet vooruitlopen op het advies, maar staan open voor de mogelijkheid. “Er zijn geen taboes,” zegt Pieter Heerma van het CDA.

Lees ook: ‘Maximumsnelheid omlaag vanwege stikstofprobleem’

Klaas Dijkhoff (VVD) gaat kijken naar het advies, al staat hij er wel kritisch in omdat verlaging van de maximumsnelheid volgens hem niet veel oplevert. “Het zijn allemaal dingen die mensen irriteren, maar je kunt er amper meer huizen van bouwen.” Voor de fractievoorzitters staat voorop dat er een goede afweging tussen de verschillende belangen moet komen. Heerma: “Het probleem raakt aan onze economie, aan betaalbare woningen voor mensen, aan bouwbedrijven en de toekomst van onze agrarische sector.”

Formule 1

Hoewel het kabinet van tevoren had afgesproken dat er geen taboes zouden zijn in het onderzoek naar oplossingen voor de stikstofproblematiek, nam minister Bruins er gisteren wel al een voorschot op. In het tv-programma WNL op Zondag zei hij dat het kabinet er alles aan doet om de Formule 1 in Zandvoort door te laten gaan. Segers verbaast zich over die uitspraak: “Dat staat niet bovenaan mijn wensenlijst.”

De voorman van de ChristenUnie verbaast zich sowieso over het feit dat de partijen zich lijken “in te graven”. Dijkhoff ergert zich aan collega’s die “hun eigen hobby’s verdedigen”. Dat zijn partijgenoot Bruins zich over de Formule 1 uitliet, vindt hij logisch, want Bruins is daar “als minister verantwoordelijk voor”.