Politiek

Van Haga over aantijgingen: 'Optelsom van dingen die niet waar zijn'

Oud-VVD-Kamerlid Wybren van Haga weerspreekt de berichtgeving die ervoor hebben gezorgd dat hij uit de VVD werd gezet. “Ik denk dat het uiteindelijk een optelsom is van dingen die grotendeels niet waar zijn”, zegt het Kamerlid tegen Hart van Nederland.

“Als ondernemer heb je nou eenmaal allerlei contacten. Je sluit contracten af en mensen zijn het daar wel eens over oneens”, zegt Van Haga. Uit een e-mail blijkt dat Van Haga nog persoonlijk contact had met een huurder bij zijn vastgoedbedrijf. Dit terwijl hij had beloofd dat hij zich niet meer met de bedrijfsvoering zou bemoeien.

Lees ook: Van Haga uit fractie na zoveelste keer in opspraak

Bemoeien

“Je kunt je afvragen wat bemoeien is. Ik heb al mijn bezigheden op afstand gezet. Daarna heb ik op verzoek van de fractie alles onder een stichting gezet. Voor mijn gevoel heb ik alles op afstand gezet. Als iemand me dan opbelt, dan krijg je antwoord. Als iemand die ik goed kent mij een mailtje stuurt, krijgt hij ook antwoord. Dan bemoei ik me niet actief met het beheer van mijn bedrijven.” Volgens Van Haga zelf is hij gechanteerd door de huurder met wie hij een mailwisseling had. “Daarvoor ben ik niet gebogen.”

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

Uit onderzoek van Hart van Nederland bleek maandag dat Wybren van Haga onder andere een verbouwing had uitgevoerd aan een rijksmonument dat hij in bezit heeft. Hiervoor had hij geen verplichte vergunning aangevraagd. Ook vocht hij een conflict uit met een huurder via zijn privé-mailadres.

Lees ook: Dijhoff over Van Haga: ‘Mijn eerste reactie was niet geschikt voor tv’

Forum voor Democratie

Het is nog onduidelijk of het oud-VVD-Kamerlid de Tweede Kamer verlaat of dat hij als eenmansfractie verder gaat. In dat laatste geval heeft het kabinet een probleem, want dan is er geen meerderheid meer. Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft alvast laten weten dat Van Haga niet welkom is bij zijn partij. “Wij zijn heel blij met ons tweeën. En we zijn heel hard aan het werk in de Tweede Kamer. Wij gaan niet mensen die een zetel meenemen van de partij waar ze vandaan komen en dan bij ons…dat gaan we niet doen”, zegt Baudet.