Politiek

Van Haga uit VVD-fractie gezet na zoveelste keer in opspraak

Wybren van Haga is uit de fractie van de VVD gezet. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zojuist bekendgemaakt. Van Haga beraadt zich over het behouden van zijn Kamerzetel.

Van Haga kwam in opspraak na onderzoek van Hart van Nederland. Daaruit bleek dat het vastgoedbedrijf van Van Haga dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden heeft laten uitvoeren aan het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje.

“Ik vind het ontzettend jammer,” zegt Wybren van Haga in een eerste reactie. “Ik ben 38 jaar lid geweest van deze partij. Ik draag de partij een warm hart toe, en vind het heel jammer.”

Ook Dijkhoff vindt het jammer dat het zo gelopen is.

Niet alleen was er de verbouwing zonder vergunning, ook bemoeide hij zich, tegen de afspraken met de VVD in, inhoudelijk met zijn vastgoedbedrijf. Dit bleek onder andere uit een mailwisseling tussen het Kamerlid en een huurder waarmee hij een conflict had.

Van Haga bestrijdt dit. “Je kunt je afvragen wat bemoeien is. Ik heb al mijn bezigheden op afstand gezet, op 31 oktober 2017 al. Als iemand mij persoonlijk als Kamerlid chanteert, en mij daagt voor het gerecht, heb ik persoonlijk ook te reageren.”

Integriteit

Vorig jaar kwam Van Haga in opspraak omdat hij zich vastgoedbeheerder niet aan de huurregels zou hebben gehouden. Een commissie die onderzoek deed naar Van Haga’s integriteit concludeerde daarna dat hij kon aanblijven als hij zijn ‘bedrijfsmatige activiteiten zichtbaar en controleerbaar op afstand’ zou zetten. Daarna werd hij ook nog met drank op achter het stuur betrapt.

Dat het Kamerlid zich nu alsnog inhoudelijk met zijn vastgoedbedrijf bezig heeft gehouden, is voor de VVD reden om hem uit de partij te zetten.