Politiek

Dijkhoff over Van Haga: 'Mijn eerste reactie was niet geschikt voor tv'

Klaas Dijkhoff bespreekt dinsdag in de fractie het nieuws rond Kamerlid Wybren van Haga. Dat laat de VVD-fractievoorzitter aan Hart van Nederland weten. Het vastgoedbedrijf van Van Haga liet dit voorjaar een rijksmonument dat in privé-bezit is van de VVD’er, verbouwen. Daarvoor was geen vergunning aangevraagd.

“We zullen dat eens goed bespreken, zijn kant van het verhaal horen. En dan zullen we het in de fractie bespreken”, zegt Dijkhoff. Inhoudelijk kon de VVD-fractievoorzitter verder niets kwijt. Dijkhoff geeft aan eerste alle feiten te willen weten voordat hij kan zeggen of Van Haga’s positie nog verdedigbaar is.

‘Niet geschikt voor tv’

Over zijn eerste reactie op het nieuws kon Dijkhoff wel kwijt dat deze “niet geschikt voor tv” was. “Maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat er nieuws over is, dus je moet wel steeds kijken hoe de feiten liggen. En ook wederhoor plegen.”

De fractievoorzitter van de VVD zegt het in opspraak geraakte Kamerlid kort te hebben gesproken en dat die gesprekken morgen worden voortgezet.

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

Illegale verbouwing

Uit onderzoek van Hart van Nederland bleek dat Wybren van Haga, naast de illegale verbouwing, ook zich nog steeds inhoudelijk met zijn eigen vastgoedbedrijf lijkt te bemoeien. Dit blijkt onder andere uit een mailwisseling tussen het Kamerlid en een huurder waarmee hij een conflict had.

Van Haga beloofde aan de VVD dat hij zich tijdens het Kamerlidmaatschap niet meer zou bemoeien met zijn vastgoedbedrijf. Een onderzoekscommissie concludeerde daarna dat hij kon aanblijven als hij zijn ‘bedrijfsmatige activiteiten zichtbaar en controleerbaar op afstand’ zou zetten.