112

'Trucker die geel hesje doodreed was zich van geen kwaad bewust'

Vrachtwagenchauffeur Stefan reed voor de man die zondag in het Belgische Visé een demonstrerend ‘geel hesje’ met fatale gevolgen aanreed. Volgens hem had de chauffeur in kwestie, een nog jonge man, geen idee dat hij iemand had aangereden.

Bij de Belgische grens is het volgens hem en velen met hem erg lastig werken vanwege de agressieve manier waarop de hesjes te werk gaan. Hij schetst de situatie zoals deze zich zondag voordeed. “De gele hesjes, afkomstig uit België, begonnen vlak na een viaduct op de E25 pallets en banden op de rechter weghelft te gooien”, vertelt Stefan. “Ik reed gelijk naar de linkerbaan, maar daar gingen de hesjes midden op de weg lopen om me naar rechts te krijgen. Ze willen het vrachtverkeer stoppen en files veroorzaken.”

Lees ook: ‘Chauffeur die verdacht wordt van doodrijden geel hesje heeft contact met politie’

De sfeer was op zijn zachtst gezegd grimmig te noemen en het geweld was niet van de lucht, beschrijft Stefan. “Ze probeerden de trailer eraf te trekken. Vooraan de truck hoorde ik een klap aan de rechter zijkant en er zit nu een gat in de cabine, waarschijnlijk door een stalen pijp of moersleutel. Toen heb ik gas gegeven, want ik dacht: als ik nu niet ga komt ik nooit meer weg. ”

‘Ondersteboven van agressie’

Stefan reed 400 meter door en stopte op de vluchtstrook om op adem te komen. “Ik was goed ondersteboven van de agressie”, zegt hij. Daar stopte even later ook de jonge man die vermoedelijk degene is die het gele hesje heeft aangereden. Stefan wisselde ervaringen met hem uit, want de jonge chauffeur was op precies dezelfde agressieve manier belaagd als hijzelf. “Zijn vooruit en zijruit lagen eruit en de deur aan de bijrijderskant was kapot geslagen. Hij was helemaal in shock.”

Lees ook: Limburger in beeld voor doodrijden ‘geel hesje’ België

Net als Stefan heeft de jonge chauffeur op gegeven moment gas moeten geven om weg te komen. Alleen bleek zijn actie fatale gevolgen te hebben gehad. Maar, benadrukt Stefan, volgens hem was de chauffeur zich van geen kwaad bewust: “Hij was erg jong en volgens mij heeft hij nooit geweten dat hij iemand heeft aangereden.”

‘Contact met politie’

De vader van vermoedelijk deze chauffeur heeft aan lokale omroep L1 laten weten dat zijn zoon contact heeft gehad met de politie. “Hij heeft afspraken gemaakt waar en wanneer hij zich meldt.”