Thomas Cook in Nederland schrapt alle vluchten voor dinsdag

Thomas Cook, in ons land ook actief onder de naam Neckermann, schrapt alle vluchten voor dinsdag. Dat meldt de Nederlandse tak van het noodlijdende reisorganisatie maandagavond.

Volgens Thomas Cook lukt het niet om de voor dinsdag geboekte vliegreizen uit te voeren. Het gaat volgens een woordvoerder om ongeveer duizend passagiers. Om hoeveel vluchten het gaat, kon ze nog niet zeggen.

Thomas Cook vliegt vanaf Schiphol en Eindhoven Airport vooral naar Zuid-Europese zonbestemmingen in onder meer Spanje, Griekenland en Turkije. De noodlijdende reisorganisatie stuurt dinsdag geen extra medewerkers naar de luchthavens.

Lees ook: Wilma en Lucas boekten hun jubileumreis bij Thomas Cook: ‘Die week krijg je niet terug’

Dat de reizen op dinsdag komen te vervallen, komt omdat het te kort dag is voor de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) om te zorgen dat de vluchten alsnog door kunnen gaan.

Ook speelt mee dat Thomas Cook signalen heeft ontvangen van reizigers die al op hun bestemming zijn en door hun hotel zijn gevraagd om hun verblijf nogmaals te betalen. Dit soort problemen wil de touroperator voorkomen.

Reizen na dinsdag

Wat de gevolgen zijn voor mensen die vanaf woensdag zouden vertrekken, is nog niet duidelijk. Reizigers worden aangeraden om de websites van Thomas Cook, Neckermann en SGR in de gaten te houden voor meer informatie.

Mogelijk hebben mensen die voor een latere datum een vakantie hebben geboekt meer geluk, omdat de SGR dan meer tijd heeft om te zorgen dat hun vertrek wel kan plaatsvinden.

Mensen die al op vakantie zijn kunnen deze gewoon afmaken. De SGR raadt iedereen met vragen over de terugvlucht aan om contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Beschermd door garantiefonds

Maandag ging de Britse reisoperator failliet. De Nederlandse tak, die onderdeel uitmaakt van de in Duitsland geregistreerde Europese activiteiten, is vooralsnog nog niet bankroet.

Er is nog niet besloten of het bedrijf in Nederland bijvoorbeeld uitstel van betaling gaat aanvragen. Daarover vindt dinsdag verder overleg plaats. Wel heeft de organisatie bij SGR melding gedaan van financieel onvermogen.

Uit voorzorg besloten Thomas Cook en Neckermann geen nieuwe klanten meer aan te nemen. Op dit moment zijn er ruim 10.000 Nederlanders op vakantie via de noodlijdende organisatie.

Lees ook: Reisorganisatie Thomas Cook failliet, wat gebeurt er met duizenden Nederlandse vakantiegangers?

In tegenstelling tot de Britse tak heeft de Nederlandse afdeling geen eigen vliegtuigen. Veel vluchten worden uitgevoerd door andere vliegmaatschappijen.

Vakantiegangers die in Nederland een reis hebben geboekt bij Thomas Cook of Neckermann zijn bij een eventueel faillissement beschermd door het garantiefonds.

ANP