Lifestyle & Entertainment

Wilma en Lucas boekten hun jubileumreis bij Thomas Cook: 'Die week krijg je niet terug'

Het beloofde een droomvakantie te worden. Samen met hun zoon, schoondochter en kleinkind zouden Wilma en Lucas van der Horst hun 40-jarig huwelijksjubileum gaan vieren op Tenerife.

“Leuk, dacht we. Lekker genieten.” Het pakte heel anders uit, want enkele weken voor vertrek gaat hun reisorganisatie Thomas Cook failliet en dreigt de reis volledig in het water te vallen. Een reis die al is geboekt en betaald. Totale kosten: 4000 euro.

Al de hele dag proberen Lucas en Wilma contact te leggen met de touroperator, maar alle lijnen zijn bezet.

‘Die week krijg je niet terug’

“Ook al krijgen we geld terug, het liefst gaan we gewoon met vakantie en hopen we dat iemand anders het overneemt. Die week om je 40-jarig huwelijk te vieren krijg je natuurlijk niet terug.”

Mirella Drentje uit Helmond zit in hetzelfde schuitje. Ze boekte voor zichzelf, haar dochter (23) en haar zoontje (4) een achtdaagse reis naar Egypte. Eind oktober zou het gezin vertrekken, maar het is nog maar zeer de vraag of die reis kan doorgaan.

Geboekt in Duitsland

De reis is namelijk geboekt via Neckermann in Duitsland. Handig, want de vliegvelden in Duitsland zijn voor het gezin relatief gezien dichterbij. Maar in tegenstelling tot Nederland kent Duitsland geen organisatie zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die garant staat als een reis door financiële problemen bij een reisorganisatie in gevaar komt.

Lees ook: Vakantiegangers bezorgd na omvallen Thomas Cook: ‘We zitten in Turkije en horen niks’

“Dat las ik op internet en heb nauwelijks geslapen vannacht. Ik ben 11 jaar geleden ook al geld verloren door oplichting bij een boeking van een niet-bestaand huis in Frankrijk. Ik was extra voorzichtig sindsdien en dacht Neckermann zit wel goed. Eerder boekingen bij Thomas Cook zijn gewoon goed gegaan.”