Vakantiegangers bezorgd na omvallen Thomas Cook: 'We zitten in Turkije en horen niks'

Grote onrust onder de Nederlanders die een vakantie hebben geboekt bij Neckermann Reizen. Na de bekendmaking van het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook, het Britse moederbedrijf van Neckermann, vragen veel Nederlandse vakantiegangers zich af of hun geplande reis nog wel doorgaat.

Zo ook Justin. Hij boekte via Neckermann een vakantie naar Gran Canaria en zou aanstaande woensdag vertrekken. “Nu zie ik dat Thomas Cook failliet is. Moet ik me zorgen maken?!?”, vraagt hij zich af. Ook Kees vraagt zich af hoe het nu verder gaat. Hij boekte een familiereis naar Egypte, eind november. “Alles al betaald en geregeld. Geen idee hoe we dit gaan handelen.” Net als Justin en Kees zouden volgens de failliete touroperator in de komende weken nog “enkele duizenden” mensen vertrekken.

‘Benieuwd of het goedkomt’

Nederlanders die al op hun vakantieadres zitten, maken zich ook zorgen.”Wij zitten momenteel in Turkije en hebben via Neckermann geboekt. Ben toch wel erg benieuwd of het goedkomt aangezien de reisleiding die wij hebben niks van zich laat horen als je hem dus nodig hebt,” vertelt Mandy.

Lees ook: Reisorganisatie Thomas Cook failliet, wat gebeurt er met duizenden Nederlandse vakantiegangers?

De ruim 10.000 Nederlanders die net als Mandy via Thomas Cook/Neckermann op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. “Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator.

Boeken niet meer mogelijk

Inmiddels is het niet meer mogelijk om een reis te boeken via Thomas Cook Nederland en Neckermann. De 40.000 tot 50.000 vakantiegangers die tot het einde van de winter al wel een reis hebben geboekt via Thomas Cook, hoeven volgens een Neckermann-woordvoerder niet te vrezen dat hun vakantie niet doorgaat.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zegt dat de eerste prioriteit nu ligt bij het helpen van de mensen die al op vakantie zijn. De SGR adviseert reizigers die hun reis rechtstreeks bij Neckermann hebben geboekt, om contact op te nemen met Expedia. Het reisbureau werkt samen met de boekingswebsite. “Als uw reis bij Expedia is geboekt, dan zult u geen problemen ondervinden en gaat uw geboekte reis gewoon door”, staat in een schriftelijke verklaring.

Gedupeerde reizigers die een Thomas Cook-reis bij een reisbureau- of agent hebben geboekt, worden verzocht daarmee contact op te nemen.