Reisorganisatie Thomas Cook failliet, wat gebeurt er met duizenden Nederlandse vakantiegangers?

De Britse reisorganisatie Thomas Cook is failliet. In de nacht van zondag op maandag maakte de Britse burgerluchtvaartautoriteit bekend dat het bedrijf alle vluchten, vakanties en boekingen moet staken. De ondergang van het bedrijf treft zo’n 600.000 vakantiegangers die momenteel via Thomas Cook in het buitenland zitten.

Thomas Cook verkoopt in Nederland vakanties via Neckermann Reizen. De duizenden Nederlanders die via Thomas Cook/Neckermann op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. “Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator. Het gaat volgens haar om ruim 10.000 mensen. Ook zouden de komende weken nog “enkele duizenden” mensen vertrekken.

De zegsvrouw benadrukt dat Thomas Cook Nederland formeel nog geen faillissement heeft aangevraagd. Het is overigens niet uitgesloten dat dat de komende dagen alsnog zal gebeuren. Ze stelt dat mensen die via Thomas Cook/Neckermann Reizen een pakketreis hebben geboekt, beschermd zijn via de Stichting Garantiefonds Reizen. Jaarlijks zouden via de Nederlandse tak van het concern zo’n 400.000 klanten met vakantie gaan. Inmiddels is het niet meer mogelijk in Nederland om een reis via Thomas Cook te boeken.

In Nederland werken 200 mensen bij Thomas Cook. “Thomas Cook Nederland betreurt dat de Thomas Cook Group Plc geen oplossing heeft gevonden voor haar financiële uitdagingen en faillissement heeft aangevraagd”, meldt de organisatie in een verklaring. “De Nederlandse organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement van de Thomas Cook Group Plc te beperken voor haar klanten en haar medewerkers.”

Terughalen toeristen

De Britse autoriteiten hebben al een plan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen. Het gaat volgens Britse media om de grootste repatriëring van Britten in vredestijd. In Duitsland nemen verzekeringsmaatschappijen het voortouw.

Thomas Cook zat al langer in de problemen. Er was ongeveer een miljard euro nodig om Thomas Cook te redden, maar de gesprekken tussen de verschillende partijen zijn op niets uitgelopen. Bij het 178 jaar oude concern werken zo’n 22.000 mensen.

Lees ook: Nederlandse vakantiegangers bezorgd: ‘We zitten in Turkije en horen niks’

Inmiddels is het niet meer mogelijk om een reis te boeken via Thomas Cook Nederland en Neckermann. De 40.000 tot 50.000 vakantiegangers die tot het einde van de winter al wel een reis hebben geboekt via Thomas Cook, hoeven vooralsnog niet te vrezen, aldus een woordvoerder.

 

ANP/redactie