Misdaad

Familie Hümeyra volledig overstuur na uitspraak rechter

Bekir E. is vrijdag door de rechter veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs voor doodslag op de 16-jarige Hümeyra. Het meisje werd in december vorig jaar op haar middelbare school in Rotterdam doodgeschoten.

De rechter veroordeelt Bekir E. voor doodslag omdat er onvoldoende bewijs is voor moord. Hij zou geen voorbedachte rade hebben gehad toen hij het meisje doodschoot. Ook is de man veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Nabestaanden volledig overstuur

De nabestaanden van Hümeyra zaten op de publieke tribune en raakten volledig overstuur van de uitspraak. “Vanuit de zaal boven klonk veel gegil en gebonk tegen de ramen”, aldus Hart van Nederland-verslaggever Maike Senders.

Mannen en vrouwen schreeuwden tegen Bekir E. toen hij de zaal werd uitgeleid. Een vrouw kwam krijsend de rechtszaal binnen. Ze kwam niet ver omdat ze werd tegengehouden. De nabestaanden naar buiten geleid door de beveiliging van de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Volgens advocaat van de nabestaanden Nelleke Stolk zijn enkele familieleden van Hümeyra zelfs flauwgevallen na het horen van de uitspraak. “Ze zijn vooral verbolgen over het feit dat Bekir E. veroordeeld is voor doodslag en niet voor moord”, aldus verslaggever Maike Senders.

‘Bekir E. mag niet terugkeren’

Het Openbaar Ministerie (OM) dacht anders over de intenties van Bekir E. Volgens de aanklager wilde hij Hümeyra koste wat het kost dood hebben. Justitie eiste daarom twintig jaar cel en tbs voor moord. Er werd geen levenslang geëist omdat het OM niet wil dat Bekir E. zonder behandeling terug kan keren in de maatschappij.

Na zijn aanhouding werd Bekir E. in het Pieter Baan Centrum onderzocht. De psychiatrische observatiekliniek concludeerde dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast is hij zwakbegaafd en grijpt hij vaak naar alcohol en drugs.

Tijdens de rechtszaak zei de moordenaar van Hümeyra dat het niet zijn intentie was om haar dood te schieten. Bekir E. gaf regelmatig aan dat zijn problemen met verdovende middelen de oorzaak waren van het doodschieten. Hij zou toen niet zichzelf zijn geweest, maar onder invloed van cocaïne.

Bedreigd en gestalkt

Hümeyra had korte tijd een relatie met de 31-jarige Bekir E., maar maakte het uit nadat ze erachter kwam dat hij ouder was dan dat hij haar verteld had. Sindsdien werd ze door de man gestalkt en bedreigd. Het werd zo erg dat hij op een gegeven moment een contactverbod opgelegd kreeg.

Lees ook: ‘Stalkers negeren vaak contactverbod, slachtoffers niet goed beschermd’

Ze deed in totaal vier keer aangifte tegen haar bedreiger, waaronder een keer voor mishandeling. Maar op 18 december 2018 ging het gruwelijk mis toen Bekir E. haar opwachtte in de fietsenstalling van haar school. Hier schoot hij Hümeyra neer.

Volgens hem rende ze weg toen ze hij haar zag. Bekir E. wilde haar naar eigen zeggen alleen tot stilstaan dwingen.

‘Hümeyra stond in de kou’

De Inspectie van Justitie en Veiligheid begon na Hümeyra’s dood een onderzoek naar de aanpak van de stalking van het meisje. In oktober kwam de dienst met een vernietigend rapport. De hulpverlenende instanties lieten Hümeyra in de kou staan, luidde de conclusie.

Lees ook: ‘Zonder fouten van de instanties had Hümeyra nog geleefd’

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageerde geschokt op het inspectierapport en sloot zich aan bij het oordeel dat de overheid ernstig tekort is geschoten. De minister zei nieuwe maatregelen te zullen nemen die gericht zijn op stalking.