Afgelopen weken stuurde de Belastingdienst de dossiers van gedupeerden die daarom hadden gevraagd. Deze dossiers waren grotendeels zwartgelakt. Kamerleden vonden dit erg pijnlijk en ook GroenLinks en SGP – die Snel tot voor kort nog steunden – twijfelden hardop of de bewindsman nog kon aanblijven.

Zwartgelakte dossiers

Ook de ouders reageerden verbijsterd toen de kindertoeslagdossiers zwartgelakt werden opgestuurd. “Als ik fouten heb gemaakt, moeten ze dat aantonen in het dossier. Nu zit ik naar een zwartboek te kijken”, zei Dulce Gonsalves, een van de ouders die slachtoffer werd van de toeslagenaffaire. “Het is hardbrekend, ik ben een hardwerkende inwoner van Nederland. Dit kan toch niet?”

Lees ook: Woede en verbijstering over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag maakte de Belastingdienst ook een slechte beurt in de toeslagenaffaire. Drie moeders hadden een afspraak met ambtenaren van de fiscus om uitleg te krijgen over hun zwartgelakte dossiers.

Een uur van tevoren werden de moeders gemeld met de mededeling dat hun afspraak niet doorging. “Een misverstand”, aldus de Belastingdienst. Een dag later kwam alsnog een medewerker van de Belastingdienst langs om tekst en uitleg te geven.

‘Slechte uitwerking’

Over die gelakte dossiers zei Snel dat de “uitwerking zeer slecht” was. Het creëerde “precies het beeld dat we niet willen hebben”. Hij had liever een Belastingdienst willen zien die “open wil zijn en naast de burger gaat zitten”.

De zwartgelakte dossiers zijn bewijs dat de fiscus “een enorm belangrijke laatste stap is vergeten”. Er is volgens hem niet nagedacht wat de burger hieraan heeft.

Tekst: ANP/Redactie