Politiek

Woede en verbijstering over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

SP en CDA-Kamerleden en ouders hebben vol verbazing de eerste kindertoeslagdossiers ingezien. Dinsdag werden de eerste dossiers dan eindelijk bezorgd, maar wat blijkt: veel belangrijke gegevens zijn zwartgelakt.

De gedupeerde ouders wachten al langere tijd met smart op de dossiers, omdat ze willen weten waarop de Belastingdienst de beschuldigingen van fraude baseert. Een van de gedupeerde ouders is Dulce Gonsalves. “Aan mijn dossier is geen touw vast te knopen. Als ik fouten heb gemaakt, moeten ze dat aantonen in het dossier. Nu zit ik meer naar een zwartboek te kijken. Het is hartbrekend, ik ben een hardwerkende inwoner van Nederland. Dit kan toch niet?”

Ook volgens Renske Leijten van de SP maken de zwartgelakte stukken het nog eens extra pijnlijk. “Het debat van afgelopen week was al zo heftig en nu krijg je ook nog eens mappen met honderden weggelakte bladzijdes.”

Persoonlijke gegevens

Volgens het ministerie hebben de pagina’s die onleesbaar zijn gemaakt te maken met de AVG. In een brief aan de Tweede Kamer laat Snel weten de reacties begrijpelijk te vinden. Toch is het volgens hem noodzakelijk dat persoonlijke gegevens zoals adressen, BSN-nummers, namen en telefoonnummers afgeschermd worden. “Deze documenten zijn voor de volledigheid meegestuurd, maar geven daardoor wel een vertekend beeld.”

Leijten snapt niet hoe ze dit durven te zeggen. “Het is gewoon weer een mooi verhaal van het ministerie. Naast de weggelakte stukken heb ik ook ouders gesproken die kopieën van andere mensen in hun dossier hebben die ze helemaal niet kennen.”

Op twitter regent het ondertussen negatieve reactie op het handelen van de belastingdienst. “Zo ziet een falend onrechtvaardig systeem eruit. Bang voor je eigen burgers.”
“Je zult maar bij de #belastingdienst werken. Jezus wat een prutsers. Schamen jullie je niet!”

‘Geen pesterijtje’

“Het is geen pesterijtje geweest”, zegt staatssecretaris Menno Snel. Zijn ministerie heeft “juist zo ruimhartig mogelijk” gekeken naar de dossiers die gedupeerden hebben aangevraagd.

Snel begrijpt dat het “knullig” overkomt, maar het verzoek van ouders was juist om alles op te sturen, aldus de bewindsman. Tot nu toe zijn enkele tientallen dossiers – dikke multomappen vol papieren – opgestuurd. Inmiddels hebben 150 mensen die mogelijk gedupeerd zijn in fraudezaken om hun dossier gevraagd. Ook die krijgen de dikke multomappen, inclusief weggelakte persoonlijke gegevens van derden, als zij het volledige dossier willen inzien.

Lees ook: Chermaine moest 90.000 euro terugbetalen aan de Belastingdienst

Over berichten van onder anderen SP-Kamerlid Renske Leijten dat gedupeerden ook dossiers hebben ontvangen met kopieën van paspoorten van wildvreemden, zegt Snel dat dit niet mag. Zijn departement heeft zich volgens hem gewoon aan de wet gehouden. “Maar er zijn letterlijk tienduizenden pagina’s behandeld”, dus het kan zijn dat er hier en daar te weinig is gelakt. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hier nog geen melding van te hebben ontvangen.