Politiek

Belastingdienst zegt afspraak met gedupeerden toeslagenaffaire uur van tevoren af

Opnieuw maakt de Belastingdienst een slechte beurt in de toeslagenaffaire. Drie vrouwen die maandag een afspraak hadden met ambtenaren van de fiscus om uitleg te krijgen over hun zwartgelakte dossiers werden een uur van tevoren gebeld dat hun afspraak niet doorging. “Een misverstand”, aldus de Belastingdienst.

Dulce Gonsalves, een van de gedupeerde ouders, reageert teleurgesteld. “Een uur voordat de afspraak met de Belastingdienst zou plaatsvinden, hebben ze ons afgebeld. Ze zeiden dat er iets was misgegaan en dat er meer tijd nodig was voor de voorbereidingen”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

‘Sprake van miscommunicatie’

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten, die de gedupeerden bijstaat, reageert op Twitter ontsteld over wat de vrouwen moeten doorstaan. “Daar zaten ze dan. Vrij genomen van werk. Oppas geregeld. Wachtend met hun dossiers op het gesprek met de Belastingdienst. Afspraak werd net afgebeld.”

Lees ook: Het verhaal van Dulce Gonsalves, gedupeerde in de toeslagenaffaire

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen Hart van Nederland dat er sprake is van een misverstand. “Deze mensen hebben het gevoel gehad dat de afspraak vandaag was en bij ons leefde het gevoel dat de afspraak morgen was. Er was dus sprake van miscommunicatie.” Hoe dat precies kon gebeuren, is niet duidelijk.

Zwartgelakte dossiers van Belastingdienst

Vorige week dinsdag kregen gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hun dossiers van de Belastingdienst. De ouders wilden weten waarom zij van fraude werden verdacht bij toeslagen voor kinderopvang. Dat de dossiers die ze ontvingen grotendeels waren zwartgelakt leidde tot veel kritiek, waarop de Belastingdienst aankondigde bij mensen thuis op bezoek te gaan.

Lees ook: Woede en verbijstering over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

Negentien aanvragers, waaronder Gonsalves, wonen in Rotterdam. Een andere groep van 150 aanvragers kan ook bezoek krijgen. “Zij hebben recht op een ander dossier dan deze eerste groep ouders heeft gehad”, zegt staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Daarnaast is er een groep van 300 ouders die begin volgende week te horen krijgt welke compensatie zij voor Kerstmis kunnen verwachten. Het kan om tienduizenden euro’s gaan. Ook zij krijgen een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.

Dulce Gonsalves en haar zussen hebben nu met de Belastingdienst de afspraak gemaakt om morgen langs te komen. “We gaan ze een nieuwe kans geven,” aldus Gonsalves.