Politiek

Dulce krijgt Belastingdienst op de koffie en heeft 'ontzettend veel vragen'

Dulce Gonsalves, een van de gedupeerde ouders van de afgelakte kinderopvangtoeslagdossiers, is vrijdag gebeld door de Belastingdienst. “Eerst schrok ik, maar toen ik doorkreeg dat ze langs willen komen om het zwartgelakte dossier uit te leggen, was ik toch wel opgelucht.”

Een aantal gedupeerde ouders kreeg deze week hele ordners overhandigd. Deze moesten duidelijkheid verschaffen over waarom de ouders beschuldigd werden van fraude. De meeste informatie in de mappen bleek zwart gemaakt en zorgde daardoor voor alleen maar meer verwarring.

Dulce: “Aan mijn dossier is geen touw vast te knopen. Als ik fouten heb gemaakt, moeten ze dat aantonen. Nu zit ik meer naar een zwartboek te kijken. Het is hartverscheurend, ik ben een hardwerkende inwoner van Nederland. Dit kan toch niet?”

Lees ook: Woede en verbijsering over zwartgelakte dossiers

Ontzettend veel vragen

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel was het de bedoeling zo snel mogelijk informatie te verstrekken, maar waren de zwartgelakte pagina’s “slecht” en “onhandig”. De reden zou de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn.

Dulce heeft komende maandag een afspraak gemaakt. Dan komt de Belastingdienst thuis bij haar langs. “Natuurlijk is het goed dat ze dit doen. Ik heb ontzettend veel vragen en het allerbelangrijkste vind ik dat ze uitleggen waarom ze mij gezien hebben als fraudeur. Ik ben heel benieuwd naar het antwoord. Ze zullen wel echt met iets goeds moeten komen.”