Politiek

Kwart van VVD-kiezers overweegt andere partij door 'rotmaatregel'

Een kwart van de VVD-kiezers bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, twijfelt over een stem op die partij vanwege de stikstofmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland.

Het kabinet maakte woensdag bekend dat de maximumsnelheid overdag van 130 naar 100 kilometer per uur gaat om op korte termijn het hoofd te bieden aan de stikstofcrisis. Premier Rutte noemde dat een ‘rotmaatregel’, maar zei dat dit nodig was om te voorkomen dat “Nederland op slot gaat” en er banen verloren gaan.

Zo’n 39 procent van de 1500 mensen die meededen aan het onderzoek, denkt er hetzelfde over. Ze rijden liever wat harder, maar begrijpen dat deze maatregel nodig was. Een flinke groep van 35 procent van de VVD-stemmers is ronduit negatief. Ze vinden dat Rutte hier nooit mee had mogen instemmen.

‘Rotmaatregel’ kost stemmen

Hieruit blijkt dat de verlaging van het snelheidslimiet inderdaad een pijnlijke maatregel is voor de VVD, die er altijd juist zijn best voor deed om de maximumsnelheid op te schroeven.

Lees ook: Kwart van Nederlanders gaat zich niets aantrekken van 100 kilometer-maatregel

Uit het onderzoek blijkt dus dat de maatregel de partij zelfs stemmen kan kosten. 26 procent van de deelnemers twijfelt over een stem op de VVD of noemt de kans klein dat ze nog eens op de partij zullen stemmen.

‘Twee zetels verlies’

Aan de andere kant geeft bijna de helft (47 procent) aan dat ze bij volgende verkiezingen opnieuw op de liberalen zullen stemmen.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond betekent dit dat de VVD ongeveer twee zetels verliest ten opzichte van vorige week. Daarmee komt de regeringspartij in de laatste peiling op ongeveer 25 zetels tegenover 32 zetels die ze op dit moment hebben.

Lees ook: Maximumsnelheid van 130 naar 100: nergens in Europa rijden ze langzamer