112

Burgemeester Den Haag heeft 'groeiende boosheid' om kraaienpoten bij brandweer

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag reageert boos op de zelfgemaakte kraaienpoten bij een brandweerkazerne in de stad zijn gelegd. “Dit kan levens kosten”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

De kraaienpoten werden door onbekenden in de nacht van maandag op dinsdag voor de uitrit neergelegd. Een spuitwagen die uitrukte liep daardoor twee lekke banden op en kon niet meer worden ingezet.

Lees ook: Kraaienpoten neergelegd bij brandweerkazerne in Den Haag

De actie zorgt voor “een groeiende vorm van boosheid” bij de burgemeester. “Mensen die dit doen realiseren zich kennelijk niet dat dit levens kan kosten in levensbedreigende situaties.”

‘Hulpdiensten goed voorbereid’

Oudejaarsdag verloopt volgens de burgemeester verder tot nu toe goed. De hulpdiensten zijn volgens hem goed voorbereid. “Alles is uit de kast gehaald.” Zo draait de Haagse brandweer 24-uursdiensten. “Ze zijn vroeg begonnen en de dienst eindigt woensdagochtend.”

Remkes maakt zich “natuurlijk” zorgen om de nieuwjaarsnacht. “Met name om de veiligheid van de hulpverleners, maar ook om die van de inwoners van Den Haag.” Hij heeft vooral zorgen om de gevaren van illegaal vuurwerk dat wordt afgestoken.

‘Reltoeristen van buiten Den Haag’

Het is al langere tijd onrustig in Den Haag. De afgelopen weken zijn er veel opstootjes en brandjes in de stad, omdat de gemeente geen toestemming heeft gegeven voor de jaarlijkse vreugdevuren op het strand.

Remkes zegt de gevoelens in Duindorp te snappen, omdat daar tijdens de vorige jaarwisseling geen ongeregeldheden waren. “Daarom heb ik tegen de mensen in Scheveningen en Duindorp gezegd dat ik in januari met hen om tafel wil gaan zitten, als er meer tijd is.”

Lees ook: OM waarschuwt: flink zwaardere straffen tijdens oud en nieuw

Hij begrijpt niet waarom mensen de afgelopen tijd om die reden voor gevaarlijke situaties zorgden. Volgens de burgemeester zijn er niet alleen bewoners van de twee Haagse wijken opgepakt. “Ook mensen van buiten Den Haag. Noem het reltoeristen, waar wij niet op zitten te wachten.”