112

Kraaienpoten neergelegd bij brandweerkazerne in Den Haag

Onbekenden hebben op de uitrijroute van brandweerkazerne in Den Haag zelfgemaakte kraaienpoten neergelegd. Dat bevestigt de woordvoerder van de burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, dinsdagmiddag aan Hart van Nederland. Het zou gaan om de kazerne in Laak.

Als een wegrijdende brandweerwagen daar overheen rijdt, bestaat het risico dat de banden lek raken. Bij twee banden is dat al gebeurd, schrijft brandweercommandant Michel Mebius op Facebook.

Spuitwagen buiten dienst

Een spuitwagen is daarom buiten dienst gesteld. “Voor de mensen die dit hebben gedaan: jullie brandje wordt inderdaad niet geblust, want de autospuit kan niet uitrukken”, schrijft Mebius. “Missie geslaagd. Maar jullie je fikkie toch?”

“Bedenk dat er tegelijkertijd iemand in levensgevaar kan zijn als er in een woning, bijvoorbeeld die van je oma en opa, brand uitbreekt deze autospuit ook niet komt”, gaat Mebius verder. “En wat als jij, je broer, je zus, je beste vriend(in) of familie wordt aangereden en daar snel geholpen moet worden.  Dan komt die autospuit of misschien de ambulance ook niet!”

De brandweer wil nog niet op het incident ingaan. Het is niet bekend of er mensen zijn opgepakt.

‘Volstrekt verwerpelijk’

De gemeente Den Haag is niet te spreken over de actie. “Of je nou bij de ambulance, brandweer, politie of de eerste hulp werkt, iedereen geeft zijn vrije tijd op, niemand daar zit vanavond thuis met vrienden en familie oliebollen te eten, ze zijn allemaal aan het helpen. Als je dat gaat dwarsbomen, is dat volstrekt verwerpelijk.”

Lees ook: Agenten bekogeld met vuurwerk en stenen in Duindorp, ME komt in actie

Het is al langere tijd onrustig in Den Haag, vooral in de wijken Scheveningen en Duindorp. De afgelopen weken zijn er veel opstootjes, omdat de gemeente geen toestemming heeft gegeven voor jaarlijkse vreugdevuren. Begin december gooide iemand een vuurwerkbom onder een politiebus in de wijk Duindorp. In het busje zaten zeven agenten. Een van hen liep blijvende gehoorschade op. Een 38-jarige man werd daar maandag voor opgepakt. Ook in de buurten Scheveningen en Laak is het onrustig.

Tekst: Redactie/ANP
Foto: Michel Mebius