Politiek

PVV komt met noodwet om bouwsector weer vlot te trekken

De PVV wil met een noodwet ervoor zorgen dat projecten die stil liggen door de stikstofcrisis weer door kunnen gaan, ongeacht hoeveel stikstof daarbij wordt uitgestoten. Zo moet onder meer de bouwsector geholpen worden.

Van de partij moeten projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw van dringend openbaar belang worden verklaard, met uitzondering van megastallen. Op die manier zouden onder meer de bouw van woonwijken en snelwegen opnieuw opgestart kunnen worden.

Lees ook: Bouwers: ‘We zijn sinds het bouwprotest nog geen stap verder’

Door een uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot liggen duizenden projecten in het land sinds mei stil. In Den Haag wordt al maanden overlegd over oplossingen waarbij de natuur voldoende wordt beschermd, maar ook boeren en bouwbedrijven door kunnen met hun werk.

‘Pijnlijke ingrepen voorkomen’

Het kabinet komt naar verwachting komende week met concrete maatregelen. De regering zou verschillende maatregelen overwegen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen en het invoeren van een autoloze zondag.

Met de noodwet wil de PVV dit soort pijnlijke ingrepen juist voorkomen. “Deze wet zorgt ervoor dat boeren kunnen boeren, bouwers kunnen bouwen”, zegt partijleider Geert Wilders.

Lees ook: Nederlanders willen eerder lagere snelheid dan autoloze zondag

Ook moeten zijn plannen er volgens Wilders voor zorgen dat “er geen overhaaste beslissingen worden genomen die heel Nederland raken en waar iedereen last van heeft”. De noodwet om de stikstofregels te omzeilen moet een halfjaar gaan gelden. “Tijdens die periode kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken.”

Redactie/ANP