Politiek

Bouwers: 'We zijn sinds het bouwprotest nog geen stap verder'

Het bouwprotest op het Malieveld is inmiddels alweer anderhalve week geleden. Sindsdien is er niets gebeurd, laat actiegroep Grond in Verzet zondag weten aan politici.

Grond in Verzet, die het bouwprotest eind oktober organiseerde, heeft een brief gestuurd naar minister-president Mark Rutte en vier ministers. Ook alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn aangeschreven.

Op 30 oktober trokken duizenden bouwers, hoveniers en chauffeurs op machines naar Den Haag om te demonstreren tegen het stikstofbeleid. Een uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstootĀ zorgt voor problemen in de bouwsector.

Door onder meer strenge milieuregels over chemische stoffen in de grond, liggen veel bouwprojecten in het land op dit moment stil.

‘Hopeloze achterstanden’

“Met een groot gevoel van frustratie moeten wij constateren dat we sinds het bouwprotest nog geen stap verder zijn”, schrijft de actiegroep in de brief. “We hebben het zeer gewaardeerd dat bewindspersonen en Kamerleden die dag aanwezig waren, maar wat gebeurt nu concreet?”

Lees ook: Kabinet wil maximumsnelheid snel verlagen om huizen te kunnen bouwen

Volgens de actievoerders raakt de pijplijn van werk bij de meeste aannemers en grondverzetters razendsnel leeg, terwijl er nauwelijks nieuwe projecten zijn. “Aannemers beginnen onder de kostprijs te werken.”

“De woningbouw, infra en waterwerk lopen hopeloze achterstanden op en binnenvaart en vrachtwagens hebben minder te vervoeren”, schrijven ze. “Ook worden waterwegen niet meer uitgebaggerd.”

Nieuw bouwprotest op komst?

Grond in Verzet zegt dinsdag een ontmoeting te hebben met de premier en minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen om de brief persoonlijk toe te lichten. Dan willen de actievoerders het manifest ook overhandigen aan de fractievoorzitters.

Lees ook: ‘Nederlanders tonen veel begrip voor publieksvriendelijke actie van de bouwsector’

Het bouwprotest op het Malieveld was “zeer bewust publieksvriendelijk” gehouden, staat in de brief. “Wij doen dan ook een dringend beroep op u om snel door te pakken en te voorkomen dat verdere acties Ć¼berhaupt nodig zijn.”

ANP