Politiek

Politieke partijen willen strengere regels na 'gerotzooi' bij beautysalon Just Wellness

CDA, PvdA en SP willen dat er werk wordt gemaakt van strengere regels voor laser- en intensieve lichtbehandelingen. Die moeten zo snel mogelijk op een speciale lijst van risicovolle methodes komen, vinden ze.

De partijen doen de oproep na de berichten over de misstanden bij beautyketen Just Wellness, die zich richtte op ontharingsbehandelingen. Klanten zijn ontevreden of hebben er zelfs brandwonden, jeuk of pigmentvlekken aan overgehouden. Bij de Facebookpagina ‘Opgelicht door Just Wellness’ zijn inmiddels bijna 15.000 mensen aangemeld.

‘Na cursus van twee dagen mocht je al laseren’

Een oud-werknemer zei tegen Hart van Nederland dat ze al na een tweedaagse cursus klanten mocht laseren. Sommige beautysalon bestellen goedkope laserapparaten op Alibaba en weten totaal niet hoe ze daar mee om moeten gaan, vertelt Fabian Otto, eigenaar van kliniek Cosmetique Totale.

Lees ook: Oud-werknemer Just Wellness: ‘Na een cursus van twee dagen mocht ik laseren’

”Het is vreselijk dat dit gebeurt en dat mensen die niet goed zijn opgeleid dit soort behandelingen doen”, zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Ze wil dat er eisen worden gesteld aan wie deze laser- en intensieve lichtbehandelingen mogen uitvoeren.

Daarnaast zouden huisartsen het moeten melden als patiënten brandwonden overhouden aan een cosmetische behandeling en zou de voorlichting beter moeten, vindt Van den Berg.

Ook PvdA’er Lilliane Ploumen steunt strengere regelgeving. “Bij de kwestie rond Just Wellness hebben we kunnen zien dat dit soort cosmetische behandelingen tot gezondheidsrisico’s kan leiden.”

Minister wil wet nog niet wijzigen

Al jaren geleden werd er een wetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat alleen nog behandelaars met een goede opleiding zouden laseren. Daarin staat dat laserbehandelingen voortaan als ‘risicovol’ gekenmerkt moeten worden en dat het beroep van huidtherapeut beschermd moet worden gemaakt.

Met dat voorstel is de afgelopen jaren weinig gebeurd. Minister Bruins voor Medische Zorg ziet wel wat in deze strengere regels, maar wil eerst wachten op een goed advies voordat hij de wet aanpast. En dus controleert de Inspectie voorlopig alleen op basis van klachten van gedupeerde klanten.

Lees ook: Ontharingssalon Just Wellness ineens dicht, gedupeerden kunnen mogelijk fluiten naar honderden euro’s

Ook vanuit de sector wordt gewerkt aan betere bescherming van consumenten. Het Zorginstituut heeft strengere kwaliteitseisen opgesteld en branchevereniging ANBOS komt volgende zomer met een kwaliteitsregister, waarin alle schoonheidsspecialisten in Nederland staan vermeld.

De ANBOS denkt dat zo’n register beter werkt dan strengere regels voor laserbehandelingen. De organisatie baalt dan ook van de misstanden bij Just Wellness. “Het slechte werk van Just Wellness
heeft negatieve invloed op de hele sector.”

Het is overigens nog onduidelijk of Just Wellness nou al failliet is. Wel zijn de zes vestigingen dicht, alle afspraken afgezegd en is de website uit de lucht. De eigenaar van de keten zei eerder dat hij gedupeerden voor Kerst wil terugbetalen, maar het is nog maar zeer de vraag of dat gaat lukken.