Misdaad

Militair Marco Kroon moet plassen tijdens rechtszaak over plasaanhouding

Militair Marco Kroon (49), drager van de Willems-Orde, vroeg naar hilariteit van sommigen om een plaspauze tijdens zijn zitting. Hij staat voor de rechter nadat hij op 3 maart tijdens carnaval in Den Bosch werd opgepakt toen hij aan het wildplassen was en een kopstoot zou hebben gegeven aan een agent.

“Ik wil de sfeer niet bederven, maar ik moet heel nodig naar het toilet,” reageert Kroon in de militaire rechtbank in Arnhem. Hiermee krijgt hij de lachers op zijn hand. De rechter reageert hierop:  “Past in het thema van de dag.”

Lees ook: OM eist 100 uur werkstraf om wangedrag Marco Kroon

‘Wildplassen vanwege prostaatklachten’

Verkleed in een kikkerpak en met een kroon op zijn hoofd vierde Kroon dit jaar carnaval, toen hij werd opgepakt terwijl hij aan het wildplassen was.

Naar eigen zeggen had hij geen keuze, omdat hij door prostaatklachten moeite heeft zijn plas op te houden. Het lukte hem niet tijdig op een toilet komen, omdat die er volgens hem niet genoeg zijn in ‘Oeteldonk’.

Kroon werd gespot door agenten en kreeg een bekeuring, maar hij ging gewoon verder met plassen. Daarop besloot de politie hem aan te houden. De boel escaleerde toen de militair met zijn blote piemel in zijn hand zwaaiende en “op en neer gaande bewegingen” zou hebben gemaakt in de richting van een agente.

‘Kopstoot was een reflexbeweging’

Hij ontkende dat hij zich op die manier naar haar heeft omgedraaid en zei dat hij “afschudde” zoals elke man dat doet na het plassen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om schennis van de eerbaarheid en belediging van de agente. Kroon noemde dat “zwaar belachelijk”.

Lees ook: Marco Kroon: ‘Als ik het echt had gedaan had ik mezelf met pek en veren overgoten’

De militair zou volgens het OM een kopstoot hebben uitgedeeld. Dit zou een reflexbeweging moeten zijn geweest, zegt Kroon, omdat hij steeds meer pijn kreeg door te strakke handboeien op zijn rug. “Ik zou nooit van mijn leven een kopstoot geven aan een agent. Ik heb respect voor ze, ik zie ze als collega’s.”

‘Daar gaat je Willemsorde’

Hij heeft zich volgens het OM op 3 maart schuldig gemaakt aan wildplassen en een aanval op een agent, die hem aansprak op het urineren. Justitie gaat uit van belediging en mishandeling van een agent. “Ik had geen keuze en zocht een donker en stil plekje op.”

Kroon was dronken en zei dat hij dacht dat de aanhouding een grap was. “Ik was vrolijk en misschien kinderachtig en het was niet handig om verder te plassen. Maar ik was niet agressief, bood geen weerstand.”

De onderscheiden militair denkt dat de agenten een spelletje speelden met hem vanwege zijn positie. De militaire kamer heeft zich beziggehouden met vaststellen met wat te zien of te horen is op videofragmenten. Te horen is “daar gaat je Willemsorde” en er zou een glimlach te zien zijn bij agenten.

Marco Kroon geschorst

Kroon is sinds 12 april geschorst door Defensie, na een loopbaan van dertig jaar. Hij zei eerder het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop van de rechtszaak: “We gaan dit winnen en dan gaan we weer gewoon verder.”