Marco Kroon: 'Als ik het echt had gedaan had ik mezelf met pek en veren overgoten'

Marco Kroon (48), drager van de Militaire Willems-Orde, staat donderdag voor de militaire politierechter omdat hij tijdens carnaval een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een agent die hem aansprak op urineren op straat. Kroon geeft toe dat hij wildplaste, maar stelt dat het kopstootverhaal van de agent onjuist is.

“Ik sta voor m’n daden”, zegt hij voorafgaand aan de zitting tegen Hart van Nederland. “Als ik het echt had gedaan had ik mezelf met pek en veren overgoten en schaamde ik me diep.”

Hij vraag zich hardop af hoeveel mensen zoals hij de dupe zijn van de woorden van een agent. “Zijn woord is wet”, aldus Kroon. “Dan sta je zwak. Zeker als Marco Kroon.” Zijn kant van het verhaal is heel anders, vervolgt hij. En elke keer weer wordt het ‘stroomstootincident’ opgerakeld: hij kreeg dit jaar een boete van 750 euro opgelegd omdat hij stroomstootwapens in zijn bezit had.

Lees ook: Marco Kroon bij rechtbank voor wangedrag

“Ik heb een bepaalde misgunfactor, het zij zo. Vanaf het moment dat ze mijn identiteit wisten, gingen er andere dingen spelen”, stelt Kroon. Een aantal mensen zou de pik op hem hebben. Mensen die hem kapot willen maken. Wie dat zijn, weet hij niet.

Kroon is sinds 12 april geschorst door Defensie, na een loopbaan van 30 jaar. Hij heeft niets naast Defensie, zegt hij, zelfs zijn vrienden heeft hij bij Defensie. “Ik mis het uniform”, zegt Kroon. Hij helpt collega’s met (bijna-)PTSS. Nu zonder uniform.

Lees ook: Marco Kroon aangehouden na kopstoot aan agent

De agent die het geslacht van Kroon zag eist schokschade à 150 euro. Kroon heeft het volste vertrouwen in een goede afloop. “We gaan dit winnen en dan gaan we weer gewoon verder.”