Misdaad

OM eist 100 uur werkstraf om wangedrag Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 100 uur werkstraf geëist tegen militair Marco Kroon wegens strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart.

Kroon heeft volgens de aanklager een agent mishandeld door hem opzettelijk een kopstoot te geven. Ook heeft hij volgens het OM schennis van de eerbaarheid gepleegd toen hij zijn blote piemel toonde aan een agente. Daarnaast beledigde hij een andere agent door zijn middelvinger op te steken.

De officier van justitie zei dat het niet alleen vervelend en provocerend gedrag was “van een man in een kikkerpak”, maar dat het om verwijtbaar strafbaar gedrag ging. De beelden die hiervan zijn gemaakt – door bodycams van de politie en een gemeentecamera – bevestigen volgens hem duidelijk de aantijgingen.

Ook de vrouw van Kroon maakte een filmpje. De beelden werden maandag uitvoerig vertoond in de rechtszaal.

Lees ook: Militair Marco Kroon moet plassen tijdens rechtszaak over plasaanhouding

‘Reflexbeweging’

De drager van de Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, zei maandag voor de militaire rechtbank Arnhem dat hij geen bedoeling had een kopstoot te geven. Volgens hem ging het om een reflexbeweging door de pijnprikkels die de strakke handboeien veroorzaakten.

Hij ontkende ook dat hij zijn geslachtsdeel aan de agente toonde en “zwaaiende of op en neer gaande bewegingen maakte”. Hij maakte na het plassen afschuddende bewegingen, zei Kroon.

Er is geen tolerantie voor geweld tegen agenten, benadrukte de aanklager. En juist omdat Kroon niet zomaar een militair is maar een “onderscheiden majoor met een indrukwekkende staat van dienst” rekent de aanklager de handelingen zwaar aan. Kroon is een zeer bekende Nederlander en heeft het aanzien van de krijgsmacht geschaad, aldus het OM.

‘Aanpak is ernstig machtsmisbruik’

Bij de aanpak van militair Marco Kroon is “ernstig machtsmisbruik zichtbaar geworden”. Dat bracht zijn advocaat Geert-Jan Knoops naar voren. De politie heeft “onrechtmatig en buitenproportioneel” gehandeld jegens Kroon. De militair is ook niet schuldig aan een kopstoot, schennis en belediging waarvan het Openbaar Ministerie hem beticht, zei de raadsman. “Hij moet daarom worden vrijgesproken.”

Volgens hem was de actie van de politie puur op de persoon van Kroon gericht. “Het ging om een eenvoudig incident dat eenvoudig was op te lossen. Dat het is geëscaleerd, komt niet door Kroon”, zei de advocaat.

Tekst & Beeld: ANP