Politiek

'Arie, haal ons uit de penarie': dit zijn de origineelste spandoeken van de lerarenstaking

De landelijke lerarenstaking leverde woensdag een hoop originele spandoekteksten op. Van boodschappen aan minister Arie Slob tot verwijzingen naar de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg en Donald Trump.

Op meerdere plekken in het land zijn leraren, schoolleiders, ouders en leerlingen in actie gekomen. Zij eisen dat de politiek meer actie onderneemt tegen de werkdruk. Ook willen ze een hoger salaris.

De extra 460 miljoen euro die minister Slob van Onderwijs vrijdag heeft beloofd, vinden de actievoerders veel te weinig.

Frustraties bij lerarenstaking

Dat de leraren gefrustreerd zijn, is goed te merken op de spandoeken en borden die ze hebbenmeegenomen. Vooral minister Slob is mikpunt van de kritiek. Zo is er een bordje met een foto van hem met ‘Arie, haal ons uit de penarie’. Op een ander bord staat ‘#slobverdorie’.

Lees ook: Teleurgestelde Slob houdt voet bij stuk: ‘Geen extra geld voor leraren’

Een man verwijst met een miniatuurtrekker naar de boerenprotesten, waar de term ‘No farmer no food’ (‘Geen boer, geen eten’) veel gebruikt werd. Op zijn spandoek staat: ‘No teacher no farmer’, oftewel ‘Geen leraar, geen boer’.

‘Make onderwijs sexy again’

‘Make onderwijs sexy again’, die tekst houden een aantal jonge vrouwen omhoog, verwijzend naar de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Make America Great Again’ was de campagneleus waarmee hij in 2016 tot president werd gekozen.

Bij de verschillende lerarenprotesten zijn ook veel spandoeken te zien met het woord ‘toprioriteit’ erop, bewust fout geschreven. Arjen Lubach constateerde eerder in zijn televisieprogramma dat het onderwijs nog geen topprioriteit is.

Lees ook: Onderwijsstaking: duizenden scholen dicht, protestmars in Rotterdam

Hij liet daarom shirts drukken met daarop de tekst ‘ik ben GEEN toprioriteit’, omdat leerlingen door het lerarentekort niet meer goed zouden leren schrijven.

De origineelste spandoeken

Bekijk hieronder de origineelste spandoeken en borden van woensdag.

‘Een goedmakertje? How dare you!’ en ‘Arie, haal ons uit de penarie!!!’

‘No teacher, no farmer’

‘Rutte, vooruit met de geit, maak van het onderwijs nu een toprioriteit’ en ‘Mijn juf Lizette is zeker wel een toprioriteit’

‘Make onderwijs sexy again’

‘Een goede leraar is het halve huiswerk’

‘Dit is een overspandoek’

‘Te druk voor een goede leus’

‘#slobverdorie’