Politiek

Teleurgestelde Slob houdt voet bij stuk: 'Geen extra geld voor leraren'

Onderwijsminister Arie Slob begrijpt dat docenten en schoolleiders “het zwaar hebben”, maar kan niet beloven dat er nog meer geld komt om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken.

Volgens Slob ligt er al “een mooi aanvullend pakket”. Basisschoolleraren staken woensdag voor extra geld in het onderwijs.

Lees ook: Onderwijsstaking: duizenden scholen dicht, protestmars in Rotterdam

Toch niet tevreden met 460 miljoen euro

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het de komende jaren in totaal 460 miljoen euro extra uittrekt om tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Aanvankelijk leken de grootste onderwijsvakbonden daar tevreden mee, maar woensdag wordt toch in het hele land actiegevoerd. Het steekt vooral dat het kabinet slechts eenmalig de portemonnee trekt en niet structureel meer geld beschikbaar stelt.

Slob vindt het “teleurstellend” dat een van de vakbonden waarmee hij vrijdag een akkoord dacht te hebben, zijn handtekening heeft ingetrokken. Daarop bleek ook de landelijke staking, die vrijdag nog van de baan leek, alsnog door te gaan. Met het extra geld kunnen scholen “de komende jaren doen wat nodig is” om lege plekken voor de klas in te vullen.

Hij wijst er verder op dat het kabinet eerder al structurele investeringen in het onderwijs heeft aangekondigd, om de werkdruk te verlagen en de salarissen van leraren te verhogen.

Leraren eisen actie

Zo’n 10.000 mensen deden volgens de organisatie mee aan het protest in de hoofdstad, onder wie ook schoolleiders, ouders en kinderen van de actievoerende docenten. In een gemoedelijke en uitgelaten sfeer maakten de leraren duidelijk dat de politiek “over de brug moet komen” met meer geld.

Leraren en schoolleiders van basis- en middelbare scholen eisen dat de politiek meer actie onderneemt tegen de werkdruk. Ook willen ze meer salaris en pleiten ze voor extra investeringen om lerarentekorten aan te pakken. De staking wordt woensdag gehouden omdat de Tweede Kamer de onderwijsbegroting bespreekt.

Lees ook: Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

Onderwijsbond Leraren in Actie blokkeert de ingang van het ministerie van Onderwijs met honderden speelgoedtractortjes. Later op de ochtend houdt de bond een manifestatie op het Lange Voorhout. “Als ik de minister was, zou ik niet meer kunnen slapen van de gevolgen van het lerarentekort”, zegt de Haagse docente Inge Mollema.

ANP