Politiek

Onderwijsstaking: duizenden scholen dicht, protestmars in Rotterdam

Veel lege schoolpleinen deze woensdag. Duizenden scholen houden hun deuren tijdens de onderwijsstaking de hele dag gesloten. Ook zijn er scholen die wel openblijven, maar die geen of minder lesgeven vanwege de staking. Op de actiewebsite stond de teller van het aantal scholen dat dicht gaat rond 10 uur op bijna 4400.

Lees ook: Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

Leraren en schoolleiders van basis- en middelbare scholen eisen dat de politiek meer actie onderneemt tegen de werkdruk. Ook willen ze meer salaris en pleiten ze voor extra investeringen om lerarentekorten aan te pakken. De extra 460 miljoen euro van onderwijsministerie Arie Slob vinden ze veel te weinig.

Acties in het hele land

In Den Haag zijn trekkers geparkeerd op de stoep van het Ministerie van Onderwijs. De ambtenaren moeten slalommen langs de speelgoedwagentjes om het gebouw binnen te komen. In Rotterdam lopen duizenden leraren mee in een protestmars. Tegen de afspraken in lopen de docenten over de rijbaan, hierdoor ondervindt het verkeer hinder van de actie. De protestmars loopt van het Wilhelminaplein via de Erasmusbrug naar het stadion van Excelsior.

Op deze beelden uit Rotterdam is goed te zien hoe groot de protestmars is.

(tekst gaat verder onder video).

Lees ook: Deze attractieparken zijn tijdens de onderwijsstaking gratis of flink goedkoper

Onderwijsbonden en andere schoolorganisaties hebben manifestaties gepland in Leeuwarden, Eindhoven, Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Breda, Goes en Den Haag. In Rotterdam lopen leraren in een mars tijdens de ochtendspits van het Wilhelminaplein naar het Woudestein, het stadion van Excelsior. Ook in Venlo wordt een mars gehouden. Naar verwachting laat het onderwijspersoneel ook op sociale media van zich horen. Scholen in heel het land organiseren woensdag ook op eigen houtje allerlei acties.

Uitgelaten sfeer op de Dam

In Amsterdam wordt actie gevoerd op de Dam. Duizenden leraren doen mee aan het protest op de Dam in Amsterdam. Er heerst een uitgelaten sfeer. De actievoerders luisteren naar muziek, maken volop selfies en drinken koffie in afwachting van de sprekers.

Vanaf het Centraal Station en de diverse tramhaltes in de omgeving stromen groepjes leraren toe. Sommige docenten hebben hun kinderen meegenomen. Volgens de organisatie zijn inmiddels tienduizend mensen bij het protest aanwezig.

De populaire, bewust foutieve slogan “Ik ben GEEN toprioriteit” is veel te zien. In navolging daarvan hebben meer docenten slogans bedacht waar spelfouten in staan, als teken dat het de verkeerde kant op gaat met het onderwijs. “Het moedt anders”, meldt een protestbord. Ook zijn er verwijzingen naar de boerenprotesten: “Wij hebben geen trekker van een half miljoen, geef ons meer poen.” Toch dragen de leraren ook trots op hun vak uit. Bijvoorbeeld met de tekst “Onderwijs is sexy”.

Verslaggever Kevin Spanjersberg staat tussen de boze leraren:

Onderwijsstaking op debatdag

De staking wordt woensdag gehouden omdat de Tweede Kamer de onderwijsbegroting bespreekt. Een kleine groep leraren zal het debat bijwonen. Voor het gebouw van de Tweede Kamer is een mobiele studio ingericht. Onderwijsbond AOb organiseert een aantal uitzendingen met updates over het debat. Ook komen verschillende politieke gasten voorbij.

Een aantal scholen doet woensdag niet mee met de staking maar schenken wel aandacht aan de problemen in het onderwijs. Zo heeft een school in Leeuwarden besloten om het vak leraar te promoten. De kinderen nemen een aantal taken van de docenten over.

ANP/Redactie