Politiek

Deze attractieparken zijn tijdens de onderwijsstaking gratis of flink goedkoper

Nu de leraren woensdag toch gaan staken zitten veel ouders met een probleem, want wat te doen met de kinderen die woensdag thuis komen te zitten? Gelukkig spelen attractieparken, dierentuinen en verschillende musea handig in op de staking.

Door het hele land zijn kinderen gratis of met flinke korting welkom bij verschillende attractieparken en dierentuin. Hieronder een greep uit de bijzondere acties:

– ‘Miniatuurstad’ Madurodam in Den Haag is woensdag gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Een (betalende) volwassene mag maximaal vijf kinderen mee naar binnen nemen.

– Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook gratis naar een andere miniatuurwereld, in Rotterdam. Een betalende volwassene mag maximaal twee kinderen meenemen naar Mini World Rotterdam.

– In dierentuin Artis in Amsterdam mogen kinderen en studenten op de stakingsdag voor 4 euro naar binnen, een korting van zo’n 80 procent. Volwassen begeleiders betalen 18 euro in plaats van 24 euro. Toegang tot het museum Micropia is 5 euro, tegen 14 euro (t/m 9 jaar) of 16 euro (ouder dan 9) normaal.

– In Eindhoven kunnen kinderen tot en met 18 jaar gratis naar het Philips Museum, dat is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips. Het techniekmuseum is open tussen 11.00 en 17.00 uur.

– Ook in Amsterdam opent het Scheepvaartmuseum gratis de deuren voor leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs. Wel moeten de kinderen begeleid worden door een volwassene.

Het Muiderslot in Muiden is gratis voor schoolkinderen tot en met 17 jaar. Een (betalende) volwassene mag maximaal 4 kinderen meenemen. Er zijn activiteiten met opdrachten.

Attractiepark Slagharen in Slagharen, hoewel het park zelf dicht blijft woensdag gaat wel het zwembad en de schaatsbaan van het park open. Vanaf 13.00 uur kunnen kinderen voor 10 euro gebruik maken van zowel de schaatsbaan als het bad.

‘Staakvermaak’ in het Fries Museum in Leeuwarden. Toegang gratis voor kinderen onder begeleiding van een volwassene.

– Kinderen tot en met 12 jaar mogen woensdag gratis naar dierentuin Blijdorp in Rotterdam voor een “leuke en leerzame dag”, aldus de zoo. Een betalende volwassene mag maximaal vijf kinderen meenemen.

– In Emmen kunnen kinderen tot en met 12 jaar kosteloos naar Wildlands Adventure Zoo, terwijl voor kinderen in het voortgezet onderwijs een korting van 50 procent geldt.

– Gratis toegang voor scholieren en studenten (op vertoon van collegekaart) in het Wereldmuseum Rotterdam, dat een beeld geeft van de “culturele diversiteit die de wereld rijk is”.

Toverpark in het Limburgse Sevenum opent speciaal voor de stakingsdag nog een keer dit jaar haar deuren. Op 4 november is het winterseizoen in het park begonnen en dan zou eigenlijk alleen de twee indoor themagebieden open zijn voor het publiek. Woensdag zijn alle delen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op deze dag gelden de zomertarieven.

460 miljoen

Het aantal scholen dat meedoet aan de onderwijsstaking van woensdag stijgt nog steeds. Dinsdagmorgen waren er al ruim 3770 aangemeld via een speciale actiesite. De deelnemers gaan staken voor “minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris”.

De Tweede Kamer behandelt woensdag de onderwijsbegroting. Nadat onderwijsminister Arie Slob vrijdag met 460 miljoen euro extra over de brug was gekomen, gingen de overlegpartners daarmee akkoord en leek de staking van de baan. Zowel de AOb als CNV Onderwijs kwam daarop terug na hevig gemor in de achterban.

Manifestaties

Intussen staan er manifestaties gepland in Leeuwarden, Eindhoven, Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Goes en Den Haag. Het geplaagde Malieveld wordt ongemoeid gelaten, maar de demonstranten zullen zich naar andere locaties in de hofstad begeven. Scholen organiseren ook op eigen houtje acties. Nederland telt bijna 7000 basisscholen en ongeveer 1400 scholen voor voortgezet onderwijs.

 

De bedoeling is ook dat de leden zich ook op sociale media roeren: “Het beeld is je waarschijnlijk bekend: politici die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Dus zorgen we dat onze boodschap dáár verschijnt. We kunnen niet genegeerd worden als we op dat moment hun aandacht hebben”, aldus de AOb op de eigen site.

ANP/Redactie