Misdaad

OM heeft 'gefaald' bij handhaving snelwegverbod boze boeren

Het Openbaar Ministerie steekt de hand in eigen boezem en zegt te hebben gefaald in het handhaven van het verbod van trekkers op de snelweg tijdens de boerendemonstratie op 1 oktober. Er mochten 75 trekkers naar het Malieveld komen, maar uiteindelijk waren er zo’n vijfduizend. Dit zorgde voor de zwaarste ochtendspits ooit.

Verantwoordelijk officier van justitie Linda Bregman legt in Opportuun, het personeelsblad van het OM, uit hoe het fout heeft kunnen gaan tijdens de demonstratie, maar ook op de daaropvolgende demonstratie van 16 oktober en de bouwersdemonstratie op 30 oktober.

Lees ook: Zijn de protestacties terecht? ‘Boeren moeten de realiteit onder ogen zien’

‘Het was niet tegen te houden’

“Het is niet omdat we het niet wilden. Niet omdat we de wet niet snapten. Maar omdat het gewoon niet tegen te houden was. Je kan blokkades oprichten, maar op plekken waar geen vangrail is rijden ze gewoon de weg af. Het weiland in. Om de blokkades heen. En weer de snelweg op.”

De politie kon volgens Bregman vaak niets betekenen tegen de grote bouwvoertuigen. “Trekkers hebben geen kentekens, dat maakt handhaving moeilijk. Maar agenten moesten ook echt aan de kant. Vergis je niet: de dynamiek was vaak echt niet fijn.”

Lees ook: Boeren vertrekken weer na verrassingsprotest met trekkers bij Binnenhof

‘Alcohol in het spel’

“Chauffeurs van vrachtwagens die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. Er was veel alcohol in het spel. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?”

Bregman prijst, ondanks het falen van het snelwegverbod, de politie voor hun handelen tijdens de verschillende demonstraties. “Ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zo veel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk.”