Politiek

Zijn de protestacties terecht? 'Boeren moeten de realiteit onder ogen zien'

De boeren die vrijdag protesteren in Amsterdam doen dat volgens Martha Bakker vooral omdat ze op dezelfde manier willen blijven boeren. “Maar dat is een doodlopende weg”, vertelt de hoogleraar Landgebruiksplanning aan Hart van Nederland.

Volgens de hoogleraar aan de Wageningen Universiteit zou het voor de boeren veel beter zijn als er minder boeren waren. “Het is beter voor het milieu en beter voor hun verdiensten. Er is nu een overaanbod van voedsel en dus zijn de prijzen te laag.”

‘Je hoort maar één geluid’

Een groot gedeelte van de boeren wil het ook fundamenteel anders doen, legt Bakker uit. “Maar je hoort nu vooral diegenen die door willen gaan met de intensieve landbouw.”

Dat er nu een scheidingslijn wordt getrokken tussen boeren en natuurliefhebbers, klopt volgens haar niet. “Zo ligt het niet. Je hebt enerzijds de intensieve landbouw en aan de andere kant veel andere boeren, natuurliefhebbers en burgers.”

Lees ook: ‘Boerenprotest bij supermarkten kan voor lege schappen zorgen rond Kerst’

Bakker vindt dat de actievoerders moeten inzien dat de maatregelen die nu worden genomen een soort breekijzer zijn voor een beleid dat op lange termijn voor iedereen beter is. “Boeren moeten de realiteit onder ogen zien.” Ze snap het wel, “ze zijn solidair met elkaar. Maar de meeste mensen zijn tegen industrialisering van de landbouw.”