Politiek

'Boerenprotest bij supermarkten kan voor lege schappen zorgen rond Kerst'

Als de boze boeren distributiecentra van supermarkten echt gaan blokkeren, dan kan dat een “grote impact” hebben. Helemaal rond Kerst. Dat zegt Marc Jansen namens de supermarkten tegen Hart van Nederland.

Jansen is directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten. Volgens hem bereiden de grootgrutters zich op de achtergrond voor op eventuele acties. “We zijn voorbereid op acties, maar we willen voorkomen dat die gaat plaatsvinden. Maar als die actie er komt zal het grote impact hebben.”

Lege schappen?

Er is kans op lege schappen in de dagen voor Kerst. “Mocht er een grote verstoring zijn, dan weet je dat je moet schakelen. Maar dat kan niet altijd voor alle producten. Zeker als het om versproducten gaat. Daar kunnen we wellicht minder aanvoer van zien”, legt Jansen uit.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet eerder weten weer een boerenprotest te willen opzetten. De boeren zijn nog steeds ontevreden over het kabinetsbeleid rond de stikstofcrisis. Ze willen 2,9 miljard euro van de overheid voor de plannen die de boeren zelf maakten om stikstof terug te dringen.

Boerenprotest ondanks gesprekken

Gesprekken met Den Haag hierover zorgden niet voor tevredenheid bij de boze boeren. Volgens RTV Oost zouden leden van FDF in groepschats spreken over het lamleggen van de voedselvoorziening door het blokkeren van distributiecentra van supermarkten. Ze

Lees ook: Boeren bereiden weer actie voor; voedselblokkade rond Kerst ‘zou kunnen’

Het nieuwe boerenprotest zou in de week voor Kerst moeten worden gehouden en minstens twee dagen duren. Jeroen van Maanen van FDF laat aan Hart van Nederland weten dat de blokkades “één van de scenario’s” is. “We hebben het nog niet helemaal helder hoe we actie gaan voeren.”

Waarom de supermarkten?

CBL-directeur Jansen begrijpt het boerenprotest tegen de supermarkten niet. “We staan aan dezelfde kant. We zitten in dezelfde keten. Supermarkten hebben geen deel aan deze problematiek. Dus ze moeten ons daar ook niet op aanvallen.”

Hij zegt dat de grootgrutters de boeren ook niet kunnen helpen in dit probleem. “We maken ons niet druk om de supermarkten”, zegt Van Maanen namens de boeren.  “Ze hebben nog nooit voor een betere positie voor de boer gepleit en nu staan ze ineens aan onze kant.”

Minister Carola Schouten van Landbouw noemt de timing van de aankondiging bijzonder. “We zijn in gesprek met Landbouwcollectief en daar is ook FDF onderdeel van.” Iedereen mag volgens de minister demonstreren in Nederland. “Maar op het moment dat je ook in gesprek bent, dan denk ik dat daar de zaken gedaan moeten worden.”

“Voor ons gevoel zijn we de laatste maanden nog geen een keer serieus genomen door de politiek”, reageert Van Maanen. “We gaan door tot ze ons serieus nemen.”