Politiek

Boeren bereiden weer actie voor; voedselblokkade rond Kerst 'zou kunnen'

De boze boeren bereiden weer een actie voor onder leiding van de Farmers Defence Force (FDF). Het is nog niet bekend wat voor actie de boeren op poten willen zetten. In een reactie aan Hart van Nederland laat een woordvoerder van FDF weten dat een voedselblokkade rond Kerst “zou kunnen”.

De woordvoerder wilde verder niet veel kwijt over de ophanden zijnde actie. Maandagavond overlegt het bestuur van FDF over hoe de actie eruit zal zien. In een brief geplaatst op de Facebookpagina van FDF trekt voorzitter Mark van den Oever de vergelijking met de Hongerwinter. “75 jaar geleden kenden Nederlanders nog de smaak van honger. Wisten politici en beleidsmakers dat ze dat nooit meer wilden. (…) Anno 2019 waait er een andere wind uit politiek Den Haag”, schrijft Van den Oever.

Hele land plat?

Onderaan de brief wordt een actie aangekondigd om “het geheugen op te frissen” van, wat ze noemen, de “klimaatsalafisten”. “Hen erop te wijzen wat het belang van goed, gezond én bereikbaar voedsel is. Want wat als er een kinkje in die kabel komt? We gaan het beleven.”

Andere acties rondom de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. “Of alles tegelijk”, aldus de voorzitter.

‘Distributiecentra blokkeren’

RTV Oost schrijft dat in WhatsApp-groepen van FDF wordt gesproken over het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. “Door de levering van supermarkten af te sluiten verplicht je burgers naar boerderijwinkels te gaan. Dan ziet men waar de producten eigenlijk vandaan komen…” Volgens de lokale omroep zou ook iemand schrijven dat “alles tegelijk moet worden vastgezet”. “Deuren potdicht en geen eten en drinken binnenlaten, dan gaan ze met een dag of wat wel door de knieën.”

Spoedwet aangenomen

Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een spoedwet om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Zo staan er regels in voor stikstofarm veevoer. De regels moeten ervoor zorgen dat de bouw weer op gang komt. Alleen de linkse oppositie stemde tegen de wet.

Lees ook: Kamer stemt in met spoedwet ondanks kritiek van linkse partijen, boeren en bouwers

Hoewel de wet dus is goedgekeurd, gaat de actie wel door, laat de woordvoerder van FDF weten. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die eerder pleitte voor een halvering van de veestapel, zegt dat hij denkt dat een nieuw protest “de boerenzaak geen goed doet”. “Ik begrijp de onrust en ik begrijp de onduidelijkheid die er nu is. Het is voor de boeren die doorgaan vooral de vraag hoe de toekomst eruit komt te zien. Daarover moet de minister wel duidelijkheid bieden.”

Minister Schouten van Landbouw noemt de timing van de aankondiging bijzonder. “We zijn in gesprek met Landbouwcollectief en daar is ook het Farmers Defense Force onderdeel van. Iedereen mag demonstreren in Nederland. Maar op het moment dat je ook in gesprek bent, dan denk ik dat daar de zaken gedaan moeten worden.”