Politiek

Kamer stemt in met spoedwet ondanks kritiek van linkse partijen, boeren en bouwers

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken. Maar het voorstel kan nog niet rekenen op instemming van de linkse oppositiepartijen. Hun steun is nodig, wil het kabinet de wet later deze maand ook door de Eerste Kamer kunnen loodsen.

In de spoedwet staan regels voor veevoer dat tot minder uitstoot van stikstof moet leiden, de mogelijkheid om een drempelwaarde in te voeren en het opstellen van een registratiesysteem voor stikstof. Het kabinet denkt op die manier genoeg te doen om de natuur te beschermen. Ook de maximumsnelheid gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, maar dat hoeft niet in een wet geregeld te worden.

GroenLinks, PvdA en SP stemden niet voor de wet, omdat ze betwijfelen dat de aanpak die het kabinet voor ogen heeft, juridisch houdbaar is en de natuur voldoende beschermt tegen de uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen.

Boeren en bouwers niet blij

Ook de boeren en bouwers zijn kritisch. Ze vinden dat het kabinet nog niet met goede oplossingen is gekomen voor de lange termijn. In het AD noemde brancheorganisaties uit de bouwsector de plannen een eerste stap die erg laat is, uiterst moeilijk in elkaar zit en veel onzekerheid laat bestaan.

Lees ook: Boeren bereiden weer actie voor; voedselblokkade rond Kerst ‘zou kunnen’

De boeren zijn ook boos over de aanpak van het kabinet. Ze zijn niet te spreken over de afspraken die minister Schouten heeft gemaakt met de provincies en vinden dat er niet genoeg naar hun argumenten wordt geluisterd. De boeren hebben nieuwe protesten aangekondigd. Wat ze precies willen doen is nog niet duidelijk, maar mogelijk gaat het om een voedselblokkade rond de Kerst. Volgens RTV Oost wordt door actievoerders gesproken over het blokkeren van distributiecentra van supermarkten in Overijssel.