Gezondheid

Nederlanders willen geen anti-abortusfolder door de bus

Veel Nederlanders zitten niet te wachten op de anti-abortusfolder die de organisatie Zorg voor Leven deze week door alle brievenbussen duwt.

Zeven op de tien mensen zegt dat abortus een vrije keuze is en vindt de folder geen goed idee. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland? onder bijna 1300 deelnemers.

Een kwart van de Nederlanders vindt het juist goed dat er wordt gewezen op de gevolgen van abortus. Mensen onder de dertig (34 procent) blijken iets positiever tegenover de anti-abortusreclame te staan dan vijftigplussers (22 procent).

Lees ook: Ilonka onderging abortus en vind folder pijnlijk: ‘Vrouwen worden tekort gedaan’

Opvallend is dat mannen vaker voorstander zijn van abortus dan vrouwen, 64 om 57 procent. Ook hier geldt dat jongeren terughoudender zijn dan ouderen: 53 procent van de mensen onder de dertig is voor abortus, terwijl dit bij vijftigplussers 63 procent is.

Voor abortus, maar geen sticker

Als tegengeluid is het Humanistisch Verbond een stickeractie begonnen. Met een brievenbussticker met daarop ‘Ja voor de keuze’ en ‘Nee tegen anti-abortusreclame’ kunnen mensen aangeven dat ze niet zitten te wachten op de anti-abortusreclame.

Lees ook: Deze brievenbussticker moet ongewenste anti-abortusreclame tegenhouden

Ondanks dat veel Nederlanders voor abortus zijn, zeggen maar weinigen dat ze ook daadwerkelijk zo’n sticker op hun brievenbus zullen plakken: 31 procent. Bijna twee derde van de deelnemers laat de folder deze week gewoon op de mat vallen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.