Gezondheid

Ilonka onderging abortus en vind folder pijnlijk: 'Vrouwen worden tekort gedaan'

Deze week krijgt bijna iedere Nederlander een anti-abortusfolder in de brievenbus. Ilonka Modderkolk (54) uit Apeldoorn onderging op jonge leeftijd een abortus en schrikt van de toon. “Wrijf het er maar weer in.”

“Ik vind het toch wel heftig”, reageert Ilonka bij Hart van Nederland. “Ik hoor ook van anderen dat ze er moeite mee hebben. Je wordt toch weer geconfronteerd met de abortus.”

‘Wat moest ik doen?’

Ilonka was zeventien jaar toen ze haar abortus onderging. “Ik merkte dat ik zwanger was en had geen vriend meer, dat was over. Ik had geen huis, geen werk en geen huis. Ik dacht: hoe moet ik dit doen?”

Ze dacht toen als tiener dat abortus de beste oplossing was. “Ik zag op dat moment geen uitweg en heb ervoor gekozen om het kind weg te laten halen.” Het was een moeilijke beslissing, maar spijt heeft Ilonka nooit gehad.

‘Taboe belemmert verwerking abortus’

Het effect dat een abortus op een vrouw heeft, kan soms jaren later naar boven komen, weet Ilonka uit ervaring. “Je stopt het weg, maar het blijft er wel. Ik heb er een trauma aan overgehouden dat ik op latere leeftijd ineens moest gaan verwerken.”

De schaamte over abortus is groot volgens haar. Ze denkt ook dat het vrouwen belemmert om hun ervaringen te verwerken. “Je kunt tegenwoordig over alles spreken, maar abortus is nog altijd iets waar mensen het liever niet over hebben.”

‘Anti-abortusfolder is pijnlijk’

Dat de anti-abortusboodschap nu bij iedereen op de mat ligt, vindt ze daarom pijnlijk. “Er wordt toch weer op mensen ingepraat, zodat het oordeel over mij weer groter wordt. Wrijf het er maar weer in, dat is het gevoel.”

Lees ook: Deze brievenbussticker moet ongewenste anti-abortusreclame tegenhouden

Ilonka wil mensen niet veroordelen, of ze nu voor of tegen abortus zijn. “Maar vrouwen en meisjes van nu zijn mans genoeg om zelf een keuze te maken. Ik vind dat je hen met deze folder tekort doet.”

Ze steunt dan ook de stickeractie die de een tegengeluid moet geven aan de anti-abortusreclame. Zelf heeft Ilonka ook een sticker op haar brievenbus geplakt. “Het is een goed initiatief om een statement te maken.”