Medewerkers Tata Steel: 'Natuurlijk schrik je, het gaat om jezelf en je collega's'

Een dag na het nieuws dat Tata Steel duizenden mensen moet ontslaan, gaan medewerkers van het staalbedrijf in Velsen-Noord ‘gewoon’ aan het werk. De meeste werknemers hebben maandag een informatiebijeenkomst gehad waarin hen verteld is dat het om zestienhonderd ontslagen gaat. Dinsdagochtend volgt er nog een bijeenkomst met een hoge leidinggevende.

“Het is al enige tijd bekend dat er mensen uit moeten”, vertelt een van de kantoormedewerkers. “We hebben nu alleen de cijfers gekregen. Het vervelende is dat je in een onzekere situatie zit. Het duurt nog even voordat wordt aangegeven wie, wanneer en wat. Die onzekerheid is niet fijn.”

Lees ook: Medewerker Tata Steel doodziek van aangekondigde massa-ontslagen

Teleurgesteld

De meeste werknemers die Hart van Nederland dinsdagochtend spreekt, denken ook zo over de ontstane situatie. “Natuurlijk schrik je, het gaat om jezelf en je collega’s”, vertelt een andere medewerker. “Mijn gevoel is wel positief, ik wil er graag iets van maken. Maar dat er zoveel mensen weg moeten stelt me natuurlijk enorm teleur.”

De medewerker vertelt dat hij zelf nog maar een jaar bij Tata Steel werkt. “Dus als ze last-in first-out hanteren is de kans groot dat ik er uit moet. Maar het blijft afwachten.” Een andere kantoormedewerker beaamt zijn gevoel: “Het is het begin van de transformatie, dus we weten nog niet zo veel. Ik heb nog geen idee wat dit alles voor mij betekend. Het is totaal onzeker.”

Lees ook: Duizenden mensen verliezen hun baan door reorganisatie bij Tata Steel

Medewerkers Tata Steel positief

Toch blijft het gros van de medewerkers van Tata Steel positief. “We moeten onze schouders eronder zetten. Er moet geproduceerd en verkocht worden”, laat een andere medewerker weten. “Ik ga niet sikkeneurig op mijn werk zitten, dat zou ik zonde vinden van mijn dag.”

Een collega van hem denkt het net zo over: “De stemming is niet enthousiast, maar veel mensen vinden dit een mooi bedrijf en we willen er wat van maken.”

‘Zestienhonderd is veel te veel’

De vakbond FNV Metaal is minder positief. “Er werken hier negenduizend mensen. Als je dan zestienhonderd banen wilt laten vervallen, vraag ik me af hoe ze dat willen doen”, legt bestuurder Aad in ‘t Veld uit. “Uiteindelijk heb je mensen nodig om de fabrieken te vullen.”

Volgens In ‘t Veld weet de directie van Tata Steel ook nog niet hoe ze het moeten doen. “De directie heeft van hoger te horen gekregen dat er zestienhonderd banen uit moeten, maar ze hebben geen idee hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Het zal dus nog wel even duren voordat er een concreet plan komt en mensen echt ontslagen worden.”

Medewerkers van Tata Steel blijven voorlopig dus nog in onzekerheid achter. Ondertussen gaat FNV Metaal er alles aan doen om het aantal ontslagen naar beneden te krijgen. “Wij vinden zestienhonderd veel te veel”, begint In ‘t Veld. “We hopen dat er een ander plan komt. Als dat niet gebeurd, zullen we toch het actieplan uit de kast moeten halen.”