Duizenden mensen verliezen hun baan door reorganisatie bij Tata Steel

Tata Steel gaat tot 3000 banen schrappen in Europa, waarvan mogelijk meer dan de helft in Nederland. Dat heeft het staalconcern achter de hoogovens in IJmuiden in een verklaring aangekondigd. Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan in Nederland.

Hoe de reorganisatie precies uitpakt per locatie wil Tata Steel volgens een woordvoerder eerst bespreken met de eigen ondernemingsraad. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de ingreep betrekking op het kantoorpersoneel. Meerdere media berichtten eerder op basis van ingewijden dat medewerkers in Nederland rekening moeten houden met een verlies van 1500 banen.

Dat het bedrijf zou gaan reorganiseren was al bekend, maar over de omvang van de banenreductie waren nog geen aantallen naar buiten gebracht. Tata Steel telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen.

Lees ook: Tata Steel stelt opstarten Hisarna-fabriek uit

Groot banenverlies

Vakbonden hielden al rekening met een groot banenverlies. Zij waren maandag uitgenodigd bij het bedrijf om tekst en uitleg te krijgen. Na afloop van die bijeenkomst reageerden de bonden teleurgesteld omdat Tata Steel daar volgens hen niets concreets gezegd zou hebben.

FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld vindt het vreemd dat het bedrijf later wel een aantal banen heeft genoemd in berichtgeving aan de media. “Maar het blijft weinig concreet”, zegt hij. “Het is heel makkelijk om te zeggen hoeveel je wil besparen en op welk bedrijfsresultaat je uiteindelijk wil uitkomen, maar dat is nog geen plan.”

De vakbondsman stelt dat een eventuele halvering van de werkgelegenheid in IJmuiden operationeel helemaal niet mogelijk is. “Dan houdt de fabriek op met draaien.” Bovendien is er volgens hem een sociaal plan, waarin het bedrijf heeft beloofd dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De FNV’er wil Tata Steel daaraan houden, anders sluit hij acties niet uit.

Lees ook: Omwonenden Tata Steel willen onderzoek naar gezondheidsrisico’s

Werkgelegenheidsgarantie tot 2021

Frits van Wieringen, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, zegt verbaasd te zijn door de grote hoeveelheid van 3000 banen. “Wij verwachten dat de helft daarvan IJmuiden treft. Wat ons betreft is dat een no-go.”

Van Wieringen verwacht niet dat er op korte termijn mensen op straat staan. “Zo ver is het nog niet. Er zijn nog helemaal geen concrete plannen. Bovendien hebben we in IJmuiden gewoon een werkgelegenheidsgarantie tot 2021, dus per definitie passen deze plannen helemaal niet in onze afspraken.”

Lees ook: ‘Ongewenste hoeveelheid metalen in grafietregen Tata Steel gevaarlijk voor jonge kinderen’

Tegenvallende winstresultaten

Tata Steel heeft last van onder meer een zwakkere verkoop van auto’s. Ook de handelsoorlog voelt de staalreus. Daarbij heeft Tata Steel, net als andere Europese staalproducenten, last van China dat goedkoop staal op de Europese markt dumpt.

ANP/Redactie