Tata Steel stelt opstarten Hisarna-fabriek uit

IJMUIDEN (ANP) – Tata Steel heeft het opnieuw opstarten van de Hisarna-proeffabriek in IJmuiden uitgesteld tot volgend jaar. Eigenlijk zou de fabriek die staal kan produceren met veel minder CO2-uitstoot eind deze maand een nieuwe testfase ingaan, maar Tata Steel wil met het uitstel kosten besparen. Ook krijgt het personeel van de voormalige Hoogovens in IJmuiden geen kerstpakket.

Een woordvoerder van Tata Steel Europe bevestigde de kostenbesparing na berichtgeving van de IJmuider Courant. Het staalbedrijf geeft aan de teruglopende vraag naar staal te voelen evenals de wereldwijde overcapaciteit in de markt. Daarbovenop komt het dumpen van te veel geproduceerd staal in Europa, aldus de zegsman.

Het bedrijf zet naar eigen zeggen “gedurfde, hoognodige en essentiële” stappen om de kosten terug te dringen. Behalve de economische situatie heeft Tata Steel ook nog te maken met de mislukte fusie met het Duitse ThyssenKrupp.

Van een sluiting van de Hisarna-fabriek is geen sprake, benadrukt de woordvoerder. “We starten de fabriek regelmatig op voor een testcyclus en leggen haar daarna weer stil. De onderzoeksafdeling werkt gewoon verder en de resultaten van de vorige tests worden uitgebreid geanalyseerd.” Het uitstel van de volgende testcyclus levert op korte termijn kostenbesparingen op, aldus de zegsman.