Medewerker Tata Steel doodziek van aangekondigde massa-ontslagen

Het nieuws dat staalfabrikant Tata Steel duizenden mensen ontslaat, slaat bij veel mensen in als een bom. In de omgeving van de fabriek “heeft iedereen het erover”.

Vlak voor de feestdagen worden in Nederland naar verwachting 1500 werknemers op straat gezet. Personeel dat Hart van Nederland heeft gesproken in Velsen-Noord, geeft aan dat het waarschijnlijk gaat om veel kantoorpersoneel.

“Ik ben er doodziek van”, laat een medewerker uit de fabriek maandagavond weten aan Hart van Nederland. Hij denkt dat de klappen vooral gaan vallen bij het kantoorpersoneel.

Tata Steel belangrijk voor de regio

Tata Steel is een icoon voor de regio IJmond, waar de fabriek gevestigd is. “Een groot deel van Noord-Holland leeft hiervan”, zegt een voorbijganger. Een man hoopt dat de “dat de staalindustrie behouden kan blijven” voor de regio.

De 1500 ontslagen betekenen net zoveel persoonlijke drama’s. “Dat is niet leuk, nee”, reageert een vader wiens zoon bij Tata Steel werkt. “Hij heeft het ook gehoord en is pissig.” Ook hij wordt mogelijk ontslagen. “Maar ik hoop dat dat niet gebeurt.”

‘Volstrekt buitenproportioneel’

Dat het bedrijf zou gaan reorganiseren was al bekend, maar over de omvang van de banenreductie waren nog geen aantallen naar buiten gebracht. Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel vindt het “volstrekt buitenproportioneel dat een gezond bedrijf 1500 banen laat verdwijnen”.

De staalfabrikant telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000.