112

Leven Marco '180 graden omgedraaid' na kermisongeluk Wijchen

Garagehouder Marco van As uit Wijchen raakte afgelopen september zwaargewond toen het karretje van de kermisattractie waarin hij en zijn zoon zaten, plots afbrak. Hij wist zijn zoon in veiligheid te ‘gooien’, maar raakte daarbij zelf zijn onderbeen kwijt. Hoe nu in godsnaam verder, vroegen Marco en zijn gezin zich af, maar gelukkig kan hij rekenen op de steun van heel Wijchen!

Een onderbeen is afgezet, zijn andere been is vanaf de knie naar beneden verbrijzeld. Werken is er voorlopig dus niet bij en dat is een ramp voor de zelfstandig ondernemer. Maar dat is bepaald niet het enige probleem: Marco is nu gehandicapt en daar is zijn huis niet op gebouwd.

Lees ook: Inzamelingsactie voor vader Marco die been verloor

Zijn vrienden konden niet machteloos toekijken hoe diep Marco en zijn gezin in de ellende zitten. Ze organiseerden een crowdfundactie zodat het gezin het voorlopig financieel kan redden en om hun woning naar Marco’s behoeftes aan te passen.

De crowdfunding werd op zijn zachtst gezegd een succes, maar daar bleef het niet bij: ook bedrijven en bouwvakkers droegen vrijwillig hun steentje bij. Het resultaat van hun inspanningen: een gelijkvloerse badkamer en slaapkamer! “Alleen kun je niets hé. Dit is fantastisch, dat is echt… Ik had dit nooit verwacht”, zegt vrijwilliger Sjaak Rossen in tranen. “Dit is heel bijzonder, dat kan je je niet voorstellen.”

Lees ook: Been geamputeerd van slachtoffer kermisongeluk Wijchen

“Dat scheelt een hoop ellende, zeg dat wel ja”, zegt een dankbare Marco. Het ongeluk heeft er stevig ingehakt, niet alleen bij Marco maar bij zijn hele gezin. “Mijn hele leven is 180 graden omgedraaid. Mijn zoon had een gebroken pols en een flinke hersenschudding. Psychisch gaat het ook niet helemaal lekker op het moment. Met alle twee de kinderen niet. Maar daar wordt aan gewerkt, ze krijgen allebei hulp.”

Lees ook: Vader Marco verloor been op kermis Wijchen: al 20.000 euro opgehaald

Nu in elk geval zijn woning helemaal in orde is, kan hij zich richten op revalidatie. Dat belooft een bittere pil geworden, maar Marco is strijdvaardig: “Wennen doet het nooit. Maar ik heb geen keus”.

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is nog in volle gang.